1. Kronova bolest i insulinska rezistencija

    Pitanje broj: #3767

    Poštovana doktorka, zahvaljujem Vam se na mišljenju. I ja kao laik, posle svih informisanja o rizicima, smatram da bi trebalo da pokušam terapiju Metforminom. Nažalost, upravo me je doktorka sa Kliničkog centra ostavila bez odgovora, jer neće da preuzme rizik da mi ordinira Metformin sa Kronovom bolesti. Kako da je promenim, kada su svi ostali odatle u njenoj kancelariji? Pa niko me neće uzeti u rad. Ja sama sebi ne mogu da ordiniram terapiju, niti da nađem rešenje. Obe dijagnoze sam dobila pre dva meseca, Kronova bolest je pod terapijom, ali za rezistenciju na insulin ja se vrtim u krug i zaista sam očajna. Događa se da okreću glavu od mene. Ne mogu to da prihvatim. Dobijala sam samo odgovore koji su u sferi relativizovanja i ignorisanja mog problema. Ne želim da prozivam nijednog lekara, samo želim me neko uzme u rad, a da mi ne govori da sam atipičan pacijent i da napamet probam sa trudnoćom. Pokušala sam posle Kliničkog centra na VMA, gde mi je jedna mlada doktorka ispisala da uradim polne hormone, a za insulinsku rezistenciju samo konstatovala da ne zna nikoga da sa Kronom dobija Metformin. Ali da li zna nekoga koga sa ovakvim insulemijama ostavljaju bez terapije? Tim delom niko ne želi da se bavi. Ali ja ne mogu da ignorišem svoju dijagnozu. Za razliku od dr iz Kliničkog, dr u VMA mi je zabranila trudnoću do rezultata hormona (što mi je i samoj i te kako jasno). Jako mi je teško zbog toga što nemam lekara koji bi me vodio. Ne mogu više da se vrtim u krug. Ako ikako možete da me uputite na nekoga kompetentnog, bila bih Vam najdublje zahvalna.

    Odgovoreno: 11. 03. 2008.
    • Po mom mišljenju, Vi zahtevate medjusobnu saradnju gastroenterologa, ginekologa i endokrinologa koji bi svi zajedno a svako sa svoje strane sagledao Vas i Vaše stanje. Drugim rečima, endokrinolog će uključiti Metformin ako postoji gastroenterolog koji Vas vodi i saglasan je da Vas prati u vreme korišćenja leka ili ginekolog koji prati Vaš hormonski i ginekološki status, ali odluku o dozvoli Vašeg začeća donosite u saglasnosti sa gastroenterologom koji najbolje zna težinu Vaše Kronove bolesti i mogućnosti da trudnoću iznesete bez njenog potencijalnog pogoršanja. Drugim rečima, kao prvo gastroenterolog mora da se izjasni o primeni Metformina i o tome da li je u Vašem slučaju trudnoća dopuštena, zatim ginekolog koji sa svoje strane mora da proceni stanje vaseg reproduktivnog sistema i na kraju endokrinolog koji imajući u vidu mišljenje ove dvojice započinje lečenje sa svoje strane nakon kompletnog hormonskog ispitivanja i donošenja definitivne dijagnoze o postojanju ili ne sindroma policističnih ovarijuma. Što se tiče izbora endokrinologa, ne bih navodila imena jer ne znam kome ste se sve lično obraćali, ali to svakako mora biti ona osoba koja se bavi problemom policistizma i insulinske rezistencije. Najpoznatiji je svakako iz te oblasti prof. dr Dragan Micić.

Komentari na pitanje: #3767

    • Pozdrav, Na konto toga da doktori ne hnaju nikoga ko ima Krona, a da je i na Metforminu, ja da se javim da imam Krona već 8 godina (od toga sam 6 u remisiji) i ove godine mi je dijagnostifikovana i IR. Dobila sam Glukofaž XR 750 mg da probam da pijem. Bilo je crevnih nuspojava, pa sam prestala sa uzimanjem jedno 5 dana (po savetu gastroeneterologa, endokrinolog je htela da ga ukine, jer sam 3 dana imala 15 dijareja dnevno). Nakon tih 5 dana pauze opet sam počela sa uzimanjem Glukofaža i nemam više crevnih tegoba.

Ostavite komentar