1. Privlačenje pažnje ili stvarni problem kod dece

  Pitanje broj: #53720

  Imamo jedan jako veliki problem. Naš sin, koji ima 4 godine, jako je ljubomoran na svoju sestru. Imamo utisak da bi je zadavio kad bi mu se pruzila prilika. Vuče je je za kosu, tuče, otima igračke, a čim nisu skupa samo pita za nju. Prestao je da jede kako bi privukao pažnju, posebno moju. Mi smo isti prema njima dvoma, a ako je u pitanju pažnja, igračke i sve ostalo on dobija puno više nego njegova sestra, za koga bi čovek rekao da je andjeo od djeteta. Šta da radimo,pošto smo i ja i tata smo na ivici nervnog sloma?
  Inače, ne radimo,pa provodimo previše vremena kući sa njima.

  Odgovoreno: 27. 02. 2010.
  • Poštovana,
   Biti "previše" kući zajedno ne znači i baviti se decom i vaspitavati ih ispravno, što sugeriše vaš opis u kome je prepušteno da četvorogodišnjak organizuje porodično funkcionisanje i vaspitavanje (u ovom slučaju svoje sestre) . Manje televizije za roditelje, više vremena van kuće sa svakim detetetom posebno, postavljanje pravila i uvođenje konsekvenci za ružno ponašanje, umnogome će promeniti ponašanje deteta, a vi nećete biti na ivici nervnog sloma zbog svoje dece, već ćete moći da razmišljate kako da rešite probleme koji su zaista realni i vaši, a ne dečiji.

Komentari na pitanje: #53720

  • Imam sina godinu ipo dana kaslje i krci sta da radim. Hitno

  • Moj savet vam je da obratite pažnju na deo odgovora koji se odnosi na boravak van kuće sa svakim detetom pojedinačno. Neke male aktivnosti npr. Vožnja bicikla. Samo vi i sin. Čini puno. To "odvojeno" vreme čini jako puno, jer se dete oseća dobro kada ima samo svoje vreme sa vama. I tih sat-dva povremeno obično im budu sasvim dovoljni. Naravno, svako dete treba da ima samo svoj prostor sa roditeljima, ali se pri tome ne sme odustati ni od zajedničkih aktivnosti. Kod nas u porodici to lepo funkcioniše. Pozdrav, sofija

Ostavite komentar