1. Pitanje broj: #6335

    Moje dete, Aleksa, ima 3 godine i 3 meseca. Ide u jasle vec godinu dana i od sledeceg meseca prelazi u vrtic. Izuzetno je zivahno dete, pokretno, sklon je svakavim egzibicijama, prevrtanjima, trcanju...Takodje voli da gleda crtane filmove i ima strpljenja da ih gleda. Najveci problem mi predstavlja njegovo ponasanje (bacanje, dranje, plakanje) kada zeli da se nesto uradi po njegovom a to mu se ne dopusti. Iz tog revolta je u stanju da ugrize, da se baca, da baca stvari...Jako je emotivan. Pre neki dan je u vrticu iz besa ujeo vaspitacicu koja je pokusala da ga smiri. On je inace jako dobar, ali prosto kao da izgubi kontrolu kao da padne u neki trans...ne znam da li da ga udarim, kako da ga osvestim kada pocne tako da se ponasa. Pokusavala sam da ga ostavim ali on bude jos gori. Uspem da ga smirim tek kad ga cvrsto zagrlim...Ima te li neki savet?

    Odgovoreno: 08. 06. 2008.
    • Predlažem da na ¨Stetoskopu¨ potražite moje tekstove: ¨Ujedanje, Grebanje...¨; ¨Kako izaći na kraj sa detetovom ljutnjom¨; ¨Tajm aut...¨.
      Takođe, iz ovog kratkog pisma koje ste napisali, vidim da se radi o naučenom ponašanju (pokušavate da ga ignorišete, on je još gori, pa ga grlite, on se smiri, što je sistem što gore ponašanje to veća bliskost sa mamom), koje može ugroziti i emocionalnu bliskost sa vama i doživljaj sigurnosti u odnosu sa drugima. Dakle, tekstovi i hitna konsultacija sa dečjim psihologom ili psihijatrom sa kojim ćete napraviti strategiju ojačavanja unutrašnje inhibicije nekontrolisanog ponašanja i učvršćivanjem vašeg autoriteta (koji se izgubio) i strategije učenja kontrole adaptivnih obrazaca ponašanja od spolja (kako reagovati kada dete ispolji nedolično i ugrožavajuće ponašanje).

Ostavite komentar