Ujedanje, grebanje, udaranje - agresivna osećanja kod dece

Svi ljudi imaju agresivna osećanja. Kao odrasli, mi učimo kako da kontrolišemo ova osećanja. Deca su međutim često fizički agresivna - ona udaraju, grizu i grebu druge. Ovakva ponašanja su prilično česta pojavljuju se oko detetovog prvog rođendana. Roditelji se često pitaju kao da izađu na kraj sa detetovim agresivnim i/ili destruktivnim ponašanjem.

Ujedanje koje može pokušavati ili učiniti jednogodišnjak može se smatrati normalnim razvojem ukoliko je ono više izuzetak nego pravilo i ukoliko vremenom gubi na učestalosti i intezitetu. Međutim, sve veća učestalost i intezitet griženja može ukazivati da dete ima emotivni ili bihevioralni problem i da neadekvatno usvaja veštine kontrole agresivnog ponašanja. Isto važi i za ispoljavanje učestale fizičke agresije, što zahteva profesionalnu procenu i intervenciju.

Učestale tuče i ujedanja kada je dete u obdaništu ili u predškolskom boravku mogu biti ozbiljan problem. U ovo doba, deca imaju mnogo više kontakta sa drugima i pretpostavlja se da su sposobna da uspostave prijateljstvo i da se slažu sa drugom decom. Ujedanje je najčešći razlog zbog kojeg decu ispisuju iz obdaništa.

Vršnjačko nasilje

Ujedanje

Mnogo dece počine agresivno da ujeda između 1. i 3. godine. Ujedanje može biti način na koji deca pokazuju snagu ili privlače pažnju okoline. Neka deca nauče ujedanje kao igru koju su igrali sa roditeljima, ali bez povređivanja koje dolazi sa povećanjem snage deteta. Neka deca ujedaju zato jer su nesrećna, zabrinuta ili ljubomorna. Ponekad ujedanje može biti rezultat prekomerne ili stroge discipline ili izlaganju fizičkom nasilju. Roditelji treba da zapamte da dete koje je ugriženo može da ugrize takođe.

Šta raditi kada se dete ovako ponaša?

 • Kažite "ne", odmah, smirenim ali odlučnim i neodobravajućim tonom.
 • Dete koje je tek prohodalo (1-2 godine), čvrsto držite
 • Mlađem detetu (2-3 godine) kažite, "Ne ujedaj. To se ne radi. To boli. Tako povređuješ ljude."
 • NE ujedajte dete da bi mu pokazali kako se ujedeno dete oseća. Ovo uči dete agresivnom ponašnju.
 • Ako se ujedanje produži, probajte negativno potkrepljenje ili tajm-aut. Npr. nemojte da držite dete, da se obraćate detetu ili da se igrate sa njime nakon ujeda onoliko minuta koliko ima godina. Ovaj metod primenjujte kada ste sigurni da neće biti ugrožena druga osoba

Ako ove tehnike ili intervencije ne budu efikasne, roditelju bi trebalo da razgovaraju sa dečjim psihijatrom.

Pročitajte i Kako izaći na kraj sa detetovom ljutnjom >>>>>>>

Udaranje i grebanje

Deca koja su tek prohodala i predškolci, često se tuku oko igračaka. Ponekad deca bivaju nenamerno nagrađena za svoje agresivno ponašanje. Npr. jedno dete može da gurne drugo i da mu otme igračku. Ako se dete rasplače i ode, agresivno dete će se osećati uspešno s’ obzirom da je igračka njegova. Važno je identifikovati da li je ova šema  razvila u detetu koje je agresivno. Takođe, dete može učiti i od nagrađenog ”modela”, posmatrajući npr. drugo dete ili odraslu osobu koja uz pomoć agresije “uspešno” dobija željenu stvar.

Šta raditi kada se dete ovako ponaša?

 • Više efekata ima da se umešate pre nego što dete počne da udatra. Npr. umešajte se čim vidite da je dete veoma ozlojeđeno ili uznemireno.
 • Kada se dete mnogo tuče, nadgledajte ga češće.
 • Ako dete udari drugo, odmah ih razdvojite. Onda pokušajte da utešite i pobrinete se za drugo dete koje je bilo udareno, a ne reagujte prvo prema onom ko udara jer time potkrepljujete ignorišete žrtvu.
 • Detetu koje je tek prohodalo (1-2 godine), kažite "Ne udaraj. Udaranje boli."
 • Mlađem detetu (2-3 godine) kažite, "Znam da si ljut, ali nemoj da udaraš. Udaranje boli." Tako vaše dete počinje da uči empatiju.
 • NE udarajte dete ako je ona ili on udario neko drugo dete Ovo uči dete agresivnom ponašnju.
 • Roditelji ne treba da ignorišu ili naglašavaju tuču između braće i sestara. Potrebno je uvesti pravila ponašanja koja za takvo ponašanje nose ukidanje privilegija

Kada su udaranja i tuče učestale, a dete pokazuje i druge probleme u ponašanju npr. neraspoloženje, uznemirenost, uplašenost, treba porveriti da li i sama nisu bila očevici nasilja ili su bila žrtve nasilja u obdaništu, školi ili kući.

Da li će se dete ovako ponašati i kada odraste?

Istaživanja pokazuju da deca koja su fizički agresivna na mlađem uzrastu najčešće će nastaviti ovako da se ponašaju kada odrastu. Studije pokazuju takođe da deca koja su učestalo izložena nasilju i agresiji gledajući TV program i filmove bez nadzora i pomaganja u razumevanju razlika između poželjnog i nepoželjnog ponašanja, češće reaguju agresivno. Ako dete kontinuirano i učestalo ujeda, udara ili grebe drugu decu ili ljude, roditelji bi trebalo da potraže profesionalnu pomoć od dečjeg i adolescntog psihijatra. ili drugih stručnjaka koji su specijalizovani za procenu i tretman problema ponašanja veoma mlade dece.    


Podeli tekst:

Mr sci. dr Miodrag Stanković, je specijalista dečije i adolescentne psihijatrije i porodični psihoterapeut. Radi u Dnevnoj bolnici za decu i omladinu Klinike za zaštitu mentalnog zdravlja i neuropsihijatrijurazvojnog dob...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

 1. Slavoljub Vukajlović 27.09.2021

  Molim vas da mi odgovorite zašto moj unuk koji u decembru puni 3 godine ne govori i da li ga treba odvesti kod logopeda.Napominjem da odlično čuje. i još uvek ne koristi nošu.Ne ide u vrtić.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde