1. Pitanje broj: #170073

    Pozdrav doktore. Imam 28 god, treniram, misicav, 104 kg 190cm visine. Pre 2 meseca sam primetio dosta pene u urinu(pogotovu ujutru ili kad sam dehidriran). Uradio osnovnu urinoanalizu sto je bila uredna, nedelju dana kasnije sam uradio KKS sa funkcijom bubrega i jetre gde je bilo sve normalno, Kreatinin 90,7 umol/l i Urea 5.0 mmol/l, eGFR 99,glukoza 5.2... sve ok (Kada sam radio krv nisam trenirao u teretani zbog karantina korone, uglavnom samo trcanje i sklekovi), Krenule su teretane i krenuo ja tegovima i procitam treba 24h urin za protein da uradim,i 2 nedelje kasnije odradim to i ureu, kreatinini mokraćnu kiselinu iz 24h (noc pre sam imao jaci trening i jeo puno proteina). Rezultati za proteina su bili ok, Proteini o.138 g/24h Mikroalbumin 6.0 mg/24h, ALI Kreatini (31.6 mmol/24h) Urea(753,8 mmol/24h) i Mok Kiselina(7.3 mmol/24h) su kao sto vidite svi poviseni. Sta dalje da radim?

    Odgovoreno: 31. 05. 2020.
    • Postovani, svi ucinjeni pregledi krvi i mokrace pokazuju normalnu bubreznu funkciju. Povisene vrednosti parametara iz mokrace koje navodite mogu se sresti kod pojacanog unosa proteina i izrazene fizicke aktivnosti. Ipak, obzirom da povremeno imate penusavu mokracu savetujem vam da uradite i pregled prvog jutarnjeg urina. Sa nalazom se mozete javiti na pregled kod nefrologa koji ce ispitivanje kompletirati i ultrasonografskin pregledom bubrega.Takodje Vam savetujem adekvatan unos tecnosti i da izbegavate uzimanje preparata proteina i kreatina jer to kod nekih osoba moze dovesti do ostecenja bubrega. Srdacan pozdrav

Komentari na pitanje: #170073

    • Aleksandar Maksimovic 31. 05. 2020.

      Hvala Vam doktore na odgovoru. Samo da Vas pitam, kada kažete pregled prvog jutarnjeg urina, na šta tačno mislite? Prvi jutarnji urin sam nosio već jednom i pre krvne slike za osnovni, hemijski i mikroskopski pregled gde je sve bilo ok. Jedino na kreatinin i ureu i kiselinu iz tog jutarnjeg nisam, mada verujem da bi trebalo.

Ostavite komentar