1. Uklanjanje polipa u nosu laserom

  Pitanje broj: #137087

  Poštovani,

  Imam polipe u nosu koje sam već operirao 7 puta. Čuo sam da se može u Beogradu operirati laserom i da se poslije laserske operecije ne vračaju. Zanima me da li zaista postoji rješenje za stalno? Ne mogu se više odlučiti na klasičnu kiruršku operaciju, jer je zaista mučenje pogotovo nakon 7 puta. I zanima me za fess metodu, što je bolje, laserom ili fess metoda? 

  Odgovoreno: 10. 05. 2015.
  • Poštovani,

   Obostrani nosno sinusi polipi se vraćaju posle svake operacije nezavisno kojom metodom se radi. Trenutno najsavremeniji način operacije je fess tehnika koja omogućava veoma detaljno odstranjivanje polipa i lakši oporavak za pacijenta u odnosu na klasičnu hirušku tehniku. Za uspešno lečenje polipoze potrebna je odgovarajuća medikamentna terapija pre i posle operacije polipa jer rešenje za ovo oboljenje nije ni samo operacija ni samo medikamentna terapija već kombinacija obe vrste terapije uz adekvatne redovne kontrole. Laser se ne koristi za operaciju polipa, on topi tkivo a u slučaju polipa uvek je potrebno odstranjeno tkivo patohistološki pregledati. Fess metoda se radi u Hrvatskoj.

   Pozdrav

Komentari na pitanje: #137087

  • Od pre 3 godine laserom se operisu polipi u nosu u Hrvatskoj i Sloveniji,ali u Srbiji jos uvek ne. To je neinvazivna intervencija od 20-tak min. za razliku od Fess operacije koja nije naivna, a problem ne resava.

Ostavite komentar