1. Šta je to endokranijum

  Pitanje broj: #139360

  Poštovani,

  Prilikom zakazivanja skenera sinusa, traženog od specijaliste za otorinolaringologiju zbog indikovanih polipa u nosu, zatraženo mi je da pre toga pribavim nalaze neurologa, eeg, kreatinin, ureu i ostale nalaze ako ih imam, radi kompjuterizovane tomografije endokranijuma. Ovo ne mogu da dovedem u vezu sa mojom bolešću. Šta je to endokranijum?

  Odgovoreno: 09. 08. 2015.
  • Poštovani,

   Vama treba ct paranazalnih šupljina bez kontrasta da bi se videli svi sinusi što je opet potrebno kada radimo endoskopsku operaciju polipa i sinusa tzv. fess. Endokranijum podrazumeva celu glavu tj. i mozak i sinuse, a radi se sa kontrastom zbog čega su tražene i analize krvi. Ovakav snimak pokazuje sva dešavanja u mozgu dok veoma loše prikazuje sinuse odnosno polipe.

   Pozdrav

Komentari na pitanje: #139360

  • Imam jedan nalaz MRI endokranijuma ako bi vam mogao kako poslati da mi pojasnite, pošto nam naši doktori nisu ništa konkretno rekli.

  • Sestra je odradila pregled, ali ne možemo da razjasnimo zaključak. Da li može pomoć?

   Zaključak lekara: MR pregled endokranijuma ukazuje na fokalnu promenu u prednjem aspektu ponsa, koja najpre odgovara artefaktu, s obzirom da se vidi samo na aksijalnom T2W tomogramu, dok se na drugim sekvencijama i ravnima ne prikazuje.

  • Prim. mr sci. med Dušanka Milošević 10. 08. 2015.

   Poštovani,
   najbolje je da se ponovo obratite nadležnom orl specijalisti. Pozdrav

  • Hvala na odgovoru. Moj orl specijalista je tačno tražio msct snimak pn-šupljina, aksijalni, sagitalni, koronalni u koštanom prozoru. Taj uput sam dao sestri u bolnici (radiologija) u zrenjaninu, a ona mi je vratila papir na kome se zakazuje 04. 12. U 7, 15 kompjuterizovana tomografija endokranijuma, tj. Snimak mozga, kako vi kažete. Napominjem da mi ovaj snimak pokriva socijalno, zajedno sa putnim troškovima, jer živim u kikindi i nezaposlen sam. Šta dalje da radim, molim vas za odgovor. Rajko pejović, 1952. Godište, kikinda.

Ostavite komentar