1. Smanjenje cerumena u ušiju i svrab

  Pitanje broj: #114587

  Poštovani, 

  Moj problem su uši. Već mesecima imam naviku da štapićima za uši čistim uši u toku dana više puta. Vremenom je mast iz uha nestala i sada me uši svrbe što me tera da dodatno koristim štapiće. Povremeno imam osećaj zaglunutosti. Uši me svrbe i čini mi se da me glava boli od njih. Zbog posla trenutno ne mogu da odem kod lekara pa ako možete preporučite mi nešto što bi mi možda ublažilo tegobe. 

  Odgovoreno: 04. 04. 2013.
  • Poštovana,

   Zaboravite upotrebu štapića za uši i što pre se javite Vašem lekaru da bi utvrdio u kakvom se stanju nalazi koža Vašeg spoljašnjeg ušnog hodnika.

   Pre nego što uzmete štapić za uši u ruke imajte u vidu sledeće činjenice:
   Cerummen stvaraju žlezde koje se nalaze u koži slušnog hodnika i sastoji se od masnih substanci i izumrlih ćelija kože i bubne opne.
   Uloga cerumena se ogleda u čišćenju i podmazivanju bubne opne i kože ušnog hodnika kao i sprečavanju infekcija.
   Čišćenje ušnog kanala se obavlja eliminisanjem izumrlih ćelija od centra bubne opne ka zidovima slušnog hodnika odnosno ka otvoru slušnog hodnika. Zajedno sa cerumenom, odstranjuju se i čestice prešine. Podmazivanje sprečava isušivanje svrab kože slušnog hodnnika zahvalhjujući masnoj komponenti cerumena. Utvrđena je i određena antibakterijska aktivnost cerumena za neke vrste bakterija i gljivica.

   Pozdrav

Ostavite komentar