1. Nuspojave leka Kavintona

  Pitanje broj: #119659

  Poštovani,

  Na osnovu orl - audiološke dijagnoze (slabljenje sluha, tinitus u desnom uhu) i terapije - tri meseca uzimam  Urutal 8 mg. 3x1, zatim Betaserc 24 mg 2x1 - i tu terapiju sada smanjujem do prestanka. Nakon doplera krvnih sudova vrata i rotacionih testova vrata i glave, pokazalo se da protok u vb slabi za 25% i prepisan mi je Kavinton 5 mg. 2x1; uzimam ga blizu tri meseca a savet audiologa od 22. jula je - još dva meseca (znači ostao je još jedan mesec). Uz vitaminske preparate uzimam svakodnevno i 100 mg Aspirina. Laboratorija - u redu. Sredinom avgusta imao sam - bez ikakve provokacije - nekoliko "naleta" (napada) opšte slabosti, nestabilmosti, nalik na nesvesticu, u trajanju od oko pola časa, to se vise nije ponovilo u tom obliku i intenzitetu ali ostao je strah od "reprize", imam degenerativne, spondilotične promene na kičmi, na vratnom delu. Dosta se krećem, hodam. Slabost, nesvestica, nestabilnost, pojačano znojenje - što se ispoljilo kod mene - pominju se kao nus pojave uz kavinton. Kakav je Vaš zaključak, i savet uz sve ovo? Nastavak ili prekid terapije kavintona?

  Odgovoreno: 25. 08. 2013.

Komentari na pitanje: #119659

  • Prim. mr sci. med Dušanka Milošević 27. 08. 2013.

   Vertebazilarna insuficijencija je logično objašnjenje za vrtoglavicu prilkom naglih pokreta glavom (izbegavati takve pokrete) . Dakle nije kaviton izazvao nesvesticu.

  • Vladimir stefanovic 26. 08. 2013.

   Nezeljeni efekti koje pominjem su, doslovno, iz uputstva pacijentu koje ide uz lek. Danas sam, prilikom jednog jaceg okreta glave i pogleda, imao jak osecaj nesvestice - trajalo je samo desetak sekundi, ali uz opstu slabost i jedva zadrzavanje na nogama! Mislim da je to sve u vezi sa kicmom i dijagnostikovanom insufijencijom vb od 25% . Hvala za odgovor.

Ostavite komentar