1. Lečenje leucoplakia

  Pitanje broj: #150477

  Poštovani,

  Pre otprilike mesec dana, uzimanjem uzorka sa korena jezika, ustanovljena mi je leucoplakia, tačnije, leucoplakia inflammatio chronica. Sa tom dijagnozom sam poslat u Klinički centar na konzilijum, gde mi je samo rečeno da se javim na kontrolu za 4 meseca i da izbegavam ljutu, kiselu i slanu hranu. Pošto imam genetske predispozicije, nije mi sve jedno i to čekanje da prođe 4 meseca, a konstantno se dešavaju neke promene na stranicama jezika. Od beličastih šara i crvenkastih ranica do belih krugova koji se šire i nestanu, kao da se skida gornji sloj jezika. Molim Vas da mi kažete, da li se leucoplakia nekako leči ili se čeka da preraste u kancer i da li postoji mogućnost da to stanje jednostavno nestane?

  Odgovoreno: 24. 01. 2017.

Komentari na pitanje: #150477

  • Prim. Dr Dušanka N. Milošević 27. 01. 2017.

   Poštovani,
   s obzirom da imate biopsiju, ph dijagnozu i odluku lekarskog konzilijuma, javljate se na kontrolu kako Vam je rečeno. Nikada se ne operiše nešto što će da se možda desi ili ne desi u nekoj budućnosti. Kod Vas je sproveden adekvatan medicinski postupak.

  • Dr Bojan Pejaković 27. 01. 2017.

   Poštovana, leukoplakia jeste prekanceroza i ako se ne leči nastupiće kancer. Dobili ste pogrešnu informaciju, a Vi ste u pitanju bili u pravu. Javite se nadležnom maksilofacijalnom hirurgu. Srdacan pozdrav.

Ostavite komentar