1. Antibiotik u nos

  Pitanje broj: #86329

  Poštovani,

  Da li deci od 3 godine, ako se u brisu nosa nađe stafilokok, treba stavljati antibiotik u nos, a pri tome dete nema nikakve druge simptome osim curenja sekreta na nos? Što znači da dobro jede, igra se, veselo je, nema temperaturu.

  Odgovoreno: 15. 08. 2011.
  • Poštovana,

   Nikada se antibiotik ne stavlja u nos već ako je potrebno pije se u obliku sirupa ili u obliku kapsula i tableta. Bris nosa je bris kože početnog dela nosa i ne znači ništa sam po sebi jer je važniji pregled nosa koji može da obavi samo otorinolaringolog jer on raspolaže i potrebnom opremom i potrebnim znanjem. Znači klinički pregled je taj koji odlučuje da li je potrebna neka terapija ili ne (lečimo dete a ne bris nosa!) . Teško je bez kliničkog pregleda savetovati terapiju, ali ako je opšte stanje deteta dobro (nema temperature. . . .) i pedijatri nisu mislili da treba antibiotik u obliku sirupa, nema razloga za stavljanje bilo čega u nos jer sve bi to napravilo veću štetu nego korist.

   Pozdrav

Komentari na pitanje: #86329

  • Prim. mr sci. med Dušanka Milošević 21. 07. 2012.

   Jedino trajno rešenje za dete je operacija trećeg krajnika.

  • Postovani, jedan od ova dva pedijatra je bio otorinolaringolog koji je dao predlog da stavljam gentokulin detetu u nos 2 puta dnevno 7-10 dana. Rekao je to da radimo zbog 3. Krajnika sa cim dete ima problem. Nikada nije imala upalu krajnika ni usiju, ali joj se 3. Krajnik uvecao da smeta nocu kada spava, izaziva sleep apnea. Stavljali smo 15 dana nasonex, nije pomogao. Orl-pedijatar je onda rekao da stavljamo gentokulin na svako curenje nosa gde je tecnost gusta i zuckasto-zelenkasta, da bi ublazili bar malo oticanje 3. Krajnika. Hvala

Ostavite komentar