1. Anestezija prilikom operacije frenuluma

  Pitanje broj: #116026

  Posšovani, 

  Naš sin ima 7 meseci, i trebalo bi da operiše frenulum ispod jezika. Pedijatar u Domu zdravlja smatrao je da je bolje da beba malo poraste, tako da nam je specijalista u institutu za majku i dete rekao da će se beba zadržati 1 dan u bolnici jer će u ovom dobu morati da primi anesteziju. Da li se prima lokalna ili totalna anestezija, odnosno da li da insistiramo da se izbegne totalna anestezija za ovakvu interveniciju? Dijagnoza specijaliste glasi: frenulum linguae braeve k14. 5. Nalaz: prijem sa uputom za bolničko lecenje. 

  Odgovoreno: 14. 05. 2013.
  • Poštovana,

   Svojim pacijentima sa takvim problemom savetujem da sačekaju jer je ovu intervenciju lako dodati operaciji trećeg ili sva tri krajnika koje se već obavezno rade u totalnoj anesteziji. Kratak frenulum je samo estetski problem jer nema uticaja na gutanje hrane i govor tako da je nepotrebno dete od 7 meseci uvoditi u totalnu anesteziju za korekciju takve sitnice a intervencija bez anestezije bi bila velika trauma za dete što je opet nepotrebno. Najracionalnije je sačekati potrebu za neku operaciju u totalnoj anesteziji i onda reštiti kratak frenulum.

   Pozdrav

Komentari na pitanje: #116026

  • Prim. mr sci. med Dušanka Milošević 14. 05. 2013.

   Ako ne bude bilo potrebno da se operišu krajnici (do polasak u školu ili do kraja osnovne škole) , vi možete da obavite intervenciju kad god hoćete. Najčešće deca to sama traže kad uđu u pubertet. U svakom slučaju, sa kratkim frenumumom može da se proživi čitav život bez da se obavlja resekcija frenuloma jer ona apsolutno ne pravi nikakve smetnje za govor i gutanje. Nekada se smatralo da je kratak frenulum razlog što deca ne progovore na vreme ili imaju problem sa izgovaranjem nekih glasova (danas se zna da je razlog neurološke prirode odnosno nezrelost centralnog nervnog sistema) . U svakom slučaju moj stav je da je intervencija apsolutno nepotrebna u uzrastu od 7 meseci i nikada je ne bih savetovala jer beba promeni sredina na koju je navikla, navike oko ishrane itd. . .

  • Postovana dr milosevic, koliko sam razumela, podrazumeva se totalna anestezija. Mozete li mi reci, ukoliko ne bude postojala potreba za nekom drugom operacijom u buducnosti (npr. Dok dete ne progovori) , da li ce ipak morati na operaciju? Odnosno sta se u tom slucaju preporucuje. Srdacan pozdrav i hvala vam na predhodnom odgovoru!

Ostavite komentar