Kako podjezični frenulum utiče na govor?


Podjezični frenulum je nešto što ima svako od nas. U nekim slučajevima, deca se rađaju sa kratkom i zadebljalom resicom, što je najčešće nasledno. Tada je vrh jezika srcolik.


            Dešava se da se pojave roditelji sa detetom koje kasni sa progovaranjem tražeći uput za hirurga koji bi operisao frenulum i tako omogućio detetu da progovori. Naravno, savet su dobili od nekog laika.


             Frenulum ne onemogućava progovaranje. Uzrok kasnog progovaranja treba tražiti u nečem drugom, a ne u zadebljanom frenulumu. Da bi dete reklo mama ili baba jezik ne igra nikakvu ulogu. On uopšte nije uključen u artikulaciju glasova P, B, M, F, V, S, Z, čak i prilikom izgovora vokala jezik pravi minimalne pokrete. Ekstremni slučajevi zadebljanog frenuluma se uočavaju još u porodilištu kada dete ne uspeva da sisa i guta, pa se odmah hirurški rešavaju.


            U opštoj populaciji kratak i zadebljao frenulum utiče na izgovor glasova L i R jer oni zahtevaju podizanje ( i treperenje) vrha jezika iza gornjih zuba ( na alveolarnom grebenu). Logoped je taj koji procenjuje da li je intervencija neophodna ili će ipak biti u mogućnosti da detetu izazove pravilan izgovor glasa. U slučaju da je intervencija potrebna, ona sama po sebi nije dovoljna, već je neophodan i intenzivan logopedski tretman nakon nje sa ciljem pokretanja jezika i svih ostalih govornih organa, kao i izazivanja i automatizacije traženog glasa.

 


Podeli tekst:

Diplomirani logoped Smilja Majević bavi se problemima kasnog progovaranja, govornih i jezičkih poremećaja (razvojna disfazija, mucanje, problem artikulacije), kao i patologijom glasa, problemima čitanja, pisanja, računan...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde