1. Otežano disanje i gubitak kiseonika

  Pitanje broj: #104543

  Poštovani, 

  Imam problema sa disanjem, sve vreme uzdišem i pokušavam da udahnem vazduh ali kao da mi je kesa na ustima i nemam kiseonika. Problem je veći tim što kad uđem u autobus, tržni centar ili slično gde nema svežeg vazduha, energija i vitalnost mi opadaju za 60 posto, peku me oči, počinje glavobolja, a posle jake glavobolje pridruži mi se i mučnina, nekad i glavobolja praćena povraćanjem. Ono što me posebno muči je to  što mi je radno mesto upravo u zatvorenom prostoru, kada dodamo radnom messtu i malo umora, stres i pritisak, ja sam na čistoj nuli i svi moji potencijali su potonuli u borbi za kiseonikom. Kako da pomognem sebi i da se osposobim za normalo funkcionisanje, svaki savet će mi biti od koristi i kako biste Vi okarakterisali moje zdravstveno stanje? 

  Odgovoreno: 28. 08. 2012.

Komentari na pitanje: #104543

  • Prim. mr sci. med Dušanka Milošević 29. 08. 2012.

   Kada bolujemo od sistemskog oboljenja onda svako pitanje počinje sa tom dijagnozoim jer još uvek ne postoje vidoviti doktori. I pored postojanja sistemskog oboljenja (ono postoji i u zatvorenom i na otvorenom postru podjednako) , imate pravo na postojanje tegoba po tipu klaustrofobije odnosno povećane nelagodnosti u zatvorenom prostoru. Po definiciji hroničnih oboljenja (sistemska oboljnja su hronična oboljenja) , idealno bi bilo za pacijente, da pored konsultacije sa lekarom nadležnim za njihovu bolest, povremeno obave i razgovor sa psihologom ili psihijatrom jer bi to omogućilo bolju kontrolu osnovne bolesti.

  • Da, treba da se obratim psihijatru kada kojekakve tupsone pitam za misljenje kapacitet pluca je u pitanju spojeno sa sistemskim oboljenjem ali vi ne znata ni za jedno, pozdrav danas je svako doktor ko zna da kaze to vam je na nervnoj bazi ili obratite se psihijatru

Ostavite komentar