1. Kašalj i šlajm nakon prestanka sa pušenjem

  Pitanje broj: #106885

  Poštovani, 

  Moj problem se odnosi na teškoće nakon što sam prestala da pušim. Pušila sam od srednje skole, nekih 10 godina, (sada imam 24 god) nisam preterivala, jedino vikendom malo više, odprilike kutija dnevno. Sad sam prestala i nemam želju više, nego je problem što se sada plašim posledica i imam paničan strah od smrtnih bolesti. Ne pušim mesec dana i ne mogu da izbacim šlajm nego kao da mi stoji u grlu pa kašljem na silu i ništa. Jedva nekad izbacim vrlo malu količinu žućkasto gustog šlajma. Inače imam devijaciju nosa i probleme sa sinusima samo što u poslednjih par godina su mi se simptomi umirili. Jako retko sada krvarim iz nosa, ranije svaki drugi dan. Naime, od kad ne pušim kad ustanem ujutro teram sebe na kašalj i hrk iz grla, šlajma nema ali se delilo da mi pljuvačka bude krvava i od tada imam užasan strah da je to neka ozbiljna bolest. Pre godinu dana sam imala iste strahove i dala krv na analizu, rekli mi da je krvna slika odlična i da nemam ni najmanji razlog za brigu. Međutim ja se sada opet plašim, čitam svašta na forumima i plašim se da odem kod lekara. Molim Vas za mišljenje, da li je moguće da sa 24 godine obolim od smrtne bolesti pluća?

  Odgovoreno: 21. 10. 2012.

Komentari na pitanje: #106885

  • Stjeo bi samo pitati dali neko ovako imao iskustvo poslem Prestanka pušenja neki 7 dana damuse iz Grla pluća ili čega već osjeća jako neki nikotin los zadah nesmal smrad pre toga dok sam pušio nije bilo ili bar ne u tolikim količinama kao sada da sam ga osjećan gadno

  • Dobro vece Jedno pitanje Prestala sam pre jedno mesec dana sa pusenjem, pre toga sam pusila 3 ipo godina, da li ce mi se pluca ocistiti, a i pomalo me je strah jer kad su pocele da mi smetaju cigarete, imala sam ubrzan rad srca, i posle pusenja kasalj, sa obicnim slajmom. Hvala unapred.

  • Imam 55 godina,,.sa konzumiranjem cigareta,poceo sam vrlo rano,takoreci u 17 godini (magarecim godinama) svoje mladosti,.. nakon dugo godina,prestao sam sa konzumiranjem cigareta,..12 godina nisam trosio cigarete,,.ponovo sam poceo trositi duhanske proizvode,..da bih nakon 5 godina,odlucio da ponovo prestanem,...sada je skoro 8 mjeseci kako sam bez cigareta,... U oba navrata tokom konzumiranja duhana,nisam pretjerivao,kutija dnevno bi bila ,normala,..tek u nekim prilikama,u malo pojacanoj potrosnji,,. Pitam strucne i ucene ljude,..zasto je nikotin,protiv nase volje prisutan,u nasem mozgu,.? Ja nakon prvog prestanka konzumiranja duhana 23.11.2004. god.sam pomislio i pozelio da to necu nikad vise pozeljeti,.. Medjutim,..nakon 12,gd,.posle sam poceo ponovo,kao da je prvi put,.. 14.8.2021,.ponovo sam prestao,..i ovoga puta zelim da bude bez cigareta do kraja zivota,.. Zelja je jedno,a stvarnost drugo,.jako je tesko i mukotrpno,prestati jednom sa konzumiranjem duhana,.. Nepozelio ja nikome na drugi pokusaj.ako vec jednom neko prestane,..neka ne pocinje ponovo,jer prestati drugi put je barem 5 puta teze u odnosu na prvi put,.. Duga je lista teskih momenata ,kroz koje sam prosao,prvi a posebo drugi put,, I za kraj pitanje je,..jeli bolje kad slajm izbacijemo,i koliko dugo treba vremena,da prodje da slam nestane iz pluca

  • Prim. mr sci. med Dušanka Milošević 27. 10. 2012.

   Onda bi bilo korisno da se javite naležnom lekaru da se uradi snimanje pluća. Pozz

  • Strahpanika 27. 10. 2012.

   Postovana, mozda vam nisam najbolje objasnila svoj problem. Meni se u toku noci u grlo nakupi slajm, vrlo mala kolicina i kad to ispljunem bude pomesano sa krvi, sadrzaj je gust. Tako da predpostavljam da to dolazi iz pluca jer pijem svako vece flumucil za iskasljavanje.

  • Prim. mr sci. med Dušanka Milošević 25. 10. 2012.

   Nemojte hrakati jer je to maltretiranje nosa i može doći do pucanja kapilara što se verovatno kod vas desilo. U svakom slučaju bilo bi korisno da odete kod nadležnog otorinolarinbgologa.

  • Strahpanika 25. 10. 2012.

   Hvala na odgovoru. Pocela sam sa upotrebom flumucila i vec sam pocela da izbacujem slajm u malim kolicinama. Medjutim, desilo mi se da je slajm bio pomesan sa krvlju, nisam ga iskasljala vec onako "izvukla". Da li je to simptom ozbiljnog oboljenja?

  • Strahpanika 25. 10. 2012.

   Hvala na odgovoru. Pocela sam sa sumecim tabletama i ubrzo je pocelo izbacivanje slajma. Medjutim, desilo mi se da osetim da imam skupljenog slajma i onako na hrk sam ga "izvukla" i bio je pomesan sa krvlju. Da li je to simptom ozbiljnog oboljenja, raka?

Ostavite komentar