1. Ožiljak na plućima

    Pitanje broj: #158399

    Pre dva meseca preležao sam bakterijsku upalu pluća, na kontroli posle mesec dana, lekar je bio zadovoljan oporavkom levog plućnog krila, koje je bilo upaljeno, ali postoji ožiljna promena levo u nivou aortnog luka. Kod mene nema umaranja, apetit mi je normalan, ne osećam nikakva probadanja. Imam povremen kašalj, sa normalnim ispljuvkom. Posle te kontrole nije mi prepisana nikakva terapija. Da li taj ožiljak može da bude problem?

    Odgovoreno: 13. 02. 2020.
    • Vrlo često velike (masivne) upale pluća mogu ostaviti ožiljne promene iza sebe. Ono što bi trebalo uraditi je da se za 6 meseci naparavi isti snimak jer postoji mogućnost da organizam sam smanji ožiljak, Ili će ožiljak ostane isti. Ukoliko se ožiljak povećava to bi bila intikacija za skener. Ja pretpostavljam da se to neće desiti. Nema razloga da se brinete, ovo stanje ne zahteva terapiju i organizam će sam izaći na kraj sa ožiljkom. Jedno što treba da se uradi jeste kontolni snimak za 6 meseci.

Komentari na pitanje: #158399

    • Pneumonia non specificata j 189 je dijagnoza posle izlaska iz bolnice i prelezane covid 19. Tata je posle snimanja dobijo ovu dijagnozu tako stoji u papirima. Jel je Pristina i dalje zapalenje pluca? Sta raditi dalje i najbolje za ozdravljenje?? Hvala!🙏❤️

Ostavite komentar