1. Ožiljak na plućima

    Pitanje broj: #158399

    Pre dva meseca preležao sam bakterijsku upalu pluća, na kontroli posle mesec dana, lekar je bio zadovoljan oporavkom levog plućnog krila, koje je bilo upaljeno, ali postoji ožiljna promena levo u nivou aortnog luka. Kod mene nema umaranja, apetit mi je normalan, ne osećam nikakva probadanja. Imam povremen kašalj, sa normalnim ispljuvkom. Posle te kontrole nije mi prepisana nikakva terapija. Da li taj ožiljak može da bude problem?

    Odgovoreno: 13. 02. 2020.
    • Vrlo često velike (masivne) upale pluća mogu ostaviti ožiljne promene iza sebe. Ono što bi trebalo uraditi je da se za 6 meseci naparavi isti snimak jer postoji mogućnost da organizam sam smanji ožiljak, Ili će ožiljak ostane isti. Ukoliko se ožiljak povećava to bi bila intikacija za skener. Ja pretpostavljam da se to neće desiti. Nema razloga da se brinete, ovo stanje ne zahteva terapiju i organizam će sam izaći na kraj sa ožiljkom. Jedno što treba da se uradi jeste kontolni snimak za 6 meseci.

Komentari na pitanje: #158399

    • Poštovani, nakon prelezane korone u novembru prošle godine (nije potvrđena testom,već kasnijim nalazom antitela u januaru) kada sam imao te respiratorne tegobe i infekciju sa temperaturom od 37,5 dva dana, posle mesec I više dana trajanja tegoba konstatovana mi je jaka upala pluća na desnom pluća krilu,lečena mesec dana sa više jakih antibiotika.Nakon toga konstantne tegobe i prisustvo respiratorne infekcije,suvog kašlja i bolova u predelu desnog grudnog koša,probadanje i zatezanje.Skener pluća u februaru otkrio 2 mikronodularne promene do 3 mm upravo na desnom krilu fibrozne etiologije.Povremeno pogoršanje tegoba i konstatno prisustvo tog bola,probadanja I zatezanja na desnoj strani i dalje traju.Iako su povremeni nalazi u redu,sumnjam na ugroženu arhitektoniku desnog pluća krila,kao posledicu konstantnog trljanja nadjenih fibroza o tkivo plućne i maramice grudnog koša,što konstantno proizvodi i iritaciju samih pluća i zapaljenja tkiva.Da li je ova dijagnoza moguća i kako da precizno potvrdim ili negiram tu mogućnost, a kako se eventualno leči navedeni problem,da li postoji hirurško ili neko drugo rešenje pošto mi je osetno smanjen kvalitet života .

    • U zadnje 4 god prelezao sam dve upale pluca,prva 2017 god. sa iskaslavanjem krvi (bio sam veliki pusac) bez bilo kakvih drugih simptoma, Nakon svih pregleda Spirometrije, CT Bronhoskopija prepisani su mi antibiotici i toje bilo to. Pre god dan sam imao opet upalu pluca sa visokom temeraturom,drhtavicom,znojenjem suvim kasljem(COVID 19 nisam bio testiran)? tada su mi u Bolnici uradjeni opet svi testovi kao gore gde su neke stvari analizirane i nakon 7 dana boravka u bolnici i primanjem antibiotika u venu otpusten sam kuci. Pokusavam da zivim zdravo,ostavio sam cigare idem na trcanje do 10 km vozim Bicikl 20 km i vise ali opet nekako se ne osecam kao pre upale pluca, imam veliki strah od nekih tezih plucnih oboljenja, idem redovno na preglede pluca i nevodno sve je ok ali opet je veliki strah u meni! Znojim se strasno puno i jako lako se prehladim, kako ojacati imuni sistem i kako isterati strah iz mene?

    • Pneumonia non specificata j 189 je dijagnoza posle izlaska iz bolnice i prelezane covid 19. Tata je posle snimanja dobijo ovu dijagnozu tako stoji u papirima. Jel je Pristina i dalje zapalenje pluca? Sta raditi dalje i najbolje za ozdravljenje?? Hvala!🙏❤️

Ostavite komentar