1. Terapija i oporavak nakon bronhitisa

    Pitanje broj: #25660

    Radila sam rtg pluća koji glasi:

    U plućima se ne vide aktivne patološke promene. Oba sinusa adherentna. Pleurobazalne adhezije više levo, hilobazalna sara naznačena. Cor u fiziološkim granicama.

    Da li možete da mi kažete kakav je nalaz, pošto sam od lekara opšte prakse dobila odgovor da je u pitanju kao neka priraslica na plućnoj maramici? Da li je to opasno? Dobila sam da pijem Hemomycin 3tbl u toku 3 dana. Ona kaže da nemam upalu pluća već samo taj bronhitis, i da to probadanje koje osećam na levoj strani plućnog krila koji se širi na plećki i vratu, da je to od te priraslice.

    Sve me boli, nisam za ništa, osećam kao hladnoću u plućima i u telu kad udahnem duboko. Nemam temperaturu, ali kao da imam neku unutrašnju. Sve to prati uporan kašalj, i glava je počela da me boli, čak i kad nagnem glavu prema dole. Vi ste rekli da terapija nije dovoljno dugo trajala, šta mislite jel će mi biti dovoljne i ove 3tbl Hemomycina?

    Kao što ste rekli u prethodnom odgovoru na moje pitanje od pre dva dana treba da se javim pulmologu, tako ću i uraditi, on će najbolje znati šta dalje. 

    Odgovoreno: 18. 04. 2009.
    • Opis rtg snimka pluća koji ste naveli u vašem pismu je skoro normalan nalaz. Uočene su samo manje priraslice plućne maramice, kao posledica ranijih upalnih procesa. To nije ništa zabrinjavajuće, ali hoće da Vam ponekad smeta i da Vas boli. Ali da znate, čak i velike priraslice ne remete nekad značajno funkciju pluća, a kamo li male priraslice.
      Pretpostavljam da će dopunska antibiotska terapija biti sasvim dovoljna za saniranje infekcije disajnih puteva.
      S obzirom da imate glavobolju pri saginjanju potrebno je da obavite pregled sinusa kod ORL specijaliste. Možda je tu centralni problem, koji dovodi do problema i u nižim disajnim putevima.
      U svakom slučaju, posavetujte se sa pulmologom, a posle toga okrenite jačanju organizma: zdrav život, šetnja bar tri puta nedeljno po 5 km brzim hodom, što više voća i povrća, dovoljno spavanja i čajevi umesto kafe.
      Rezultati će brzo biti vidljivi.

Komentari na pitanje: #25660

    • Postovani, majka mi je plucni bolesnik u pitanju je sarkoidoza. Najnoviji nalazi su manje vise isti kao i prethodni uz neke promene. Nalaz glasi: u desnom plucnom vrhu nehomogeno zasencenje najpre je u sklopu starih fibroznih promena. Prosirena senka srednjeg medijastinuma desno, bez izmena u odnosu na prethodnu grafiju. Obostrano naglasena hilobazalna sara. Pleurobazalne i pleuroperikardne adhezije obostrano. K sinusi bez izliva, levi adherenta. Srcana senka u skladu sa godinama. Molim vas za tumacenje iako pretpostavljam da tacna klinicka slika ne moze da se uspostavi bez dodatnih analiza. Hvala! Srdacan pozdrav dejan

    • Postovani, uradjen mi je nalaz pluca koji bih voleo da mi protumacite. Auskultatorno nalaz na plucima i srcu uredan rtg; dve mikrokalcifikacije u drugom medjurebarnom prostoru desno-e to me plasi. Ona kaze da je sve ok, da je to vazduh u zeludcu, kaze mi i da imam blazi oblik bronhijalne astme, a ja imam tup bol kod levih rebara, jer sam ih prignjecio na fudbalu (bez snimanja) su me bolela 2 meseca, kao sto mi je dr. I rekao. Citam na internetu da su te mikrokalcifikacije pocetak tumora pa sam se strasno prepao, mada mi doktorka nista nije rekla, kaze pluca cista iako pusim 23g, a imam 34g. I da moram pumpice da koristim. Prosli pulmolog mi je isto rekao za te dve okrugle senke ispod pluca da su gasovi. Takodje. (nos sputum) nisu vidjeni, prik (inh): 7/25 dp. Df: 106/0, 80 bdt: pozitivan. Hvala unapred

Ostavite komentar