1. Priraslice na plucima, pleurobazalne adhezije

  Pitanje broj: #25660

  Radila sam rtg pluća koji glasi:

  U plućima se ne vide aktivne patološke promene. Oba sinusa adherentna. Pleurobazalne adhezije više levo, hilobazalna sara naznačena. Cor u fiziološkim granicama.

  Da li možete da mi kažete kakav je nalaz, pošto sam od lekara opšte prakse dobila odgovor da je u pitanju kao neka priraslica na plućnoj maramici? Da li je to opasno? Dobila sam da pijem Hemomycin 3tbl u toku 3 dana. Ona kaže da nemam upalu pluća već samo taj bronhitis, i da to probadanje koje osećam na levoj strani plućnog krila koji se širi na plećki i vratu, da je to od te priraslice.

  Sve me boli, nisam za ništa, osećam kao hladnoću u plućima i u telu kad udahnem duboko. Nemam temperaturu, ali kao da imam neku unutrašnju. Sve to prati uporan kašalj, i glava je počela da me boli, čak i kad nagnem glavu prema dole. Vi ste rekli da terapija nije dovoljno dugo trajala, šta mislite jel će mi biti dovoljne i ove 3tbl Hemomycina?

  Kao što ste rekli u prethodnom odgovoru na moje pitanje od pre dva dana treba da se javim pulmologu, tako ću i uraditi, on će najbolje znati šta dalje. 

  Odgovoreno: 18. 04. 2009.
  • Opis rtg snimka pluća koji ste naveli u vašem pismu je skoro normalan nalaz. Uočene su samo manje priraslice plućne maramice, kao posledica ranijih upalnih procesa. To nije ništa zabrinjavajuće, ali hoće da Vam ponekad smeta i da Vas boli. Ali da znate, čak i velike priraslice ne remete nekad značajno funkciju pluća, a kamo li male priraslice.
   Pretpostavljam da će dopunska antibiotska terapija biti sasvim dovoljna za saniranje infekcije disajnih puteva.
   S obzirom da imate glavobolju pri saginjanju potrebno je da obavite pregled sinusa kod ORL specijaliste. Možda je tu centralni problem, koji dovodi do problema i u nižim disajnim putevima.
   U svakom slučaju, posavetujte se sa pulmologom, a posle toga okrenite jačanju organizma: zdrav život, šetnja bar tri puta nedeljno po 5 km brzim hodom, što više voća i povrća, dovoljno spavanja i čajevi umesto kafe.
   Rezultati će brzo biti vidljivi.

Komentari na pitanje: #25660

  • Dobro vece. Slucajem okolnosti odradjen mi je snimak pluca posle prelezane korone i u izvestaju pise bronhivaskularni crtez naglasen ,adhaesiones pleuroperuicardialesy bas,bill . i pise kila na dijafragmalnu desno. Da li je to opasno, kako se leci? Od simptoma sam ponekad osetila bol sa desne strane i konstantno gusenje koje je teze nocu i ne da mi da spavam. Molim  Vas za savet.

  • Mami su na snimku pluca rekli da ima priraslice i uputili je da radi skener. Da li je to opasno i da li moze iza te priraslice da se krije nesto drugo. Ona kaslje i ima bol u prsima

  • Dobar dan.Moj otac je imao upalu pluca primao je longacef venski.Snimao je pluca i nalaz ovako glasi...Obje hemidijafragme bez rtg promjene polozaja,talasaste,sa manjim adhezivnim promjenama,jasno i ostro konturisane.FC sinusi adherentni.Obostrano hilobazalno pojacana bronhovaskularna sara,uz naglasen retikularni intersticijalni crtez rtg dig df po tipu adhezivnih promjena starijeg datuma,pp po bazalnim partijama bez drugih rtg signifikantnih promjena u plucnom parenhimu........Sad me interesuje da li moze od ovoga sta da se iskomplikuje.Ja kao laik mislim da su to neke priraslice narodski receno ili grijesim i da li to moze da predje u neku drugu fazu

  • hilobazalno obostrano,vise desno je zadebljana peribronhovaskularna sara. Pleurobazalne adhezije obosyrano,pleuroperdikalne levo.

  • Pre deset god sam imala operaciju na desnoj strain pluca, dobrocudni tumor koji je porastao I stigao do srednje oarine. Poslednjoh god dana osecam da nemam vazduha, neki jezu unutrasnju I bol na toj desnoj strasno koji se proteze do ramena, prosle I ove god sam bila bolesna , I pila sam antibiotic, cajeve I ave vitamins, Inace pre toga sam bila dobrog zdravlja, pitanje je sta se da radim dalje oako da se ponasam, imam kucu na moru I tamo Sam skoro cele god sem zimi, dali smem da plivam kao pre I koji sport mi preporucujete, Inace I'ma 46 god, pozzz I hvala

  • Postovani, majka mi je plucni bolesnik u pitanju je sarkoidoza. Najnoviji nalazi su manje vise isti kao i prethodni uz neke promene. Nalaz glasi: u desnom plucnom vrhu nehomogeno zasencenje najpre je u sklopu starih fibroznih promena. Prosirena senka srednjeg medijastinuma desno, bez izmena u odnosu na prethodnu grafiju. Obostrano naglasena hilobazalna sara. Pleurobazalne i pleuroperikardne adhezije obostrano. K sinusi bez izliva, levi adherenta. Srcana senka u skladu sa godinama. Molim vas za tumacenje iako pretpostavljam da tacna klinicka slika ne moze da se uspostavi bez dodatnih analiza. Hvala! Srdacan pozdrav dejan

  • Postovani, uradjen mi je nalaz pluca koji bih voleo da mi protumacite. Auskultatorno nalaz na plucima i srcu uredan rtg; dve mikrokalcifikacije u drugom medjurebarnom prostoru desno-e to me plasi. Ona kaze da je sve ok, da je to vazduh u zeludcu, kaze mi i da imam blazi oblik bronhijalne astme, a ja imam tup bol kod levih rebara, jer sam ih prignjecio na fudbalu (bez snimanja) su me bolela 2 meseca, kao sto mi je dr. I rekao. Citam na internetu da su te mikrokalcifikacije pocetak tumora pa sam se strasno prepao, mada mi doktorka nista nije rekla, kaze pluca cista iako pusim 23g, a imam 34g. I da moram pumpice da koristim. Prosli pulmolog mi je isto rekao za te dve okrugle senke ispod pluca da su gasovi. Takodje. (nos sputum) nisu vidjeni, prik (inh): 7/25 dp. Df: 106/0, 80 bdt: pozitivan. Hvala unapred

Ostavite komentar