1. Tumačenje rezultata očnog pregleda

  Pitanje broj: #150651

  Poštovani, 

  Bio sam na očnom pregledu, rezultati su sledeći: Vod, vos 1.0 tou 14 mhg stero vid uredan kolori vid uredan pp orto cover test orto, motlitet b. O. Ppc 4 cm spl ou: uredan nalaz fou: pno jasno ogranicena, ekskavirana desno c/d 0.5 levo c/d 0.4, ekskavacija centralna, makuzla i krvni sudovi b. O. Dijagnoza: excavatio pno. Komentar lekara je da je sve u redu, ali vidim da ima dijagnoza. Ovo je bio redovan pregled zbog posla, inače nemam nikakvih problema sa vidom i ako već 15 godina radim za računarom. Molim Vas da mi kažete da li je sve u redu sa ovim nalazom.
  Hvala i pozdrav

  Odgovoreno: 05. 02. 2017.
  • Poštovana,  

   Vidna oštrina i očni pritisak su iz priloženog uredni. Dijagnoza koja je navedena ne postoji kao dijagnoza, to je oftalmološki znak koji može ukazati na moguće postojanje glaukoma.
   Ekskavacija, ili ti laički rečeno udubljivanje očnog živca, može često biti i normalan nalaz, obzirom na velike eksakvacije. Kod Vas je potrebno uraditi oct pno (odnosko skener očnog živca kojim bi utvrdili da li je nervno tkivo koje sačinajva živac u fizioloskim granicama) kao i kompijuterizovanu perimetriju odnosno pregled vidnog polja.
   Da li neko u porodici boluje od glaukoma?

   Pozdrav

Komentari na pitanje: #150651

  • Mozete li mi reci sta znaci “PNO uzdignut nazalni rub, makula urednog refleksa, krvni sudovi urednog toka i kalibra”. Da li postoji razglog za brigu?

  • Poštovani, zanima me šta znači dijagnoza St.post contusionem bulbi o.sin,Myopia parva.ou, ERM.o.sin VOD -0,3cc-0,8? i VOS-0,1 nk TOD-16mmHg TOS-13mmHg. FOS Retina bleda,istanjena na mestu,hiperigmentovani lucni oziljakna 1 h,naglašen veliki krvni sudovi horoide?

  • Mozete li mi objasniti ovaj nalaz? Hvala VOD 0.4 sa -1.00x20=1.0 VOS 0.3 sa -1.00x5=1.0 TOD/S 13mmHg

  • Možete li mi pojasniti rezultate za dete od 6 godina:

   VOD: 0,6-0,7 sc VOS: 0,7 sc Primarni polozaj: T orto Caver test: orto Motilitet: uredan P.P.C: 6 cm.

   Unapred zahvalan.

Ostavite komentar