1. Povišeni očni pritisak kod dece

  Pitanje broj: #151029

  Poštovani,

  Dete 18 godina zbog pojave glavobolje radila većinu nalaza i sve je u redu sem pregled kod oftamologa. U novemru joj je data dijagnoza da ima povišen očni pritisak 18 mmhg na levom oku i 28 mmhg na desnom, što varira tokom dana. Uvedena joj je terapija Ganfort sol 1kap u oba oka ujutro. Dobila je uput da obavi preglede na kliničkom u Beogradu, i tamo su svi nalazi bili u granicama normale ali i pored dijagnoze - glaukom in obs, ukinute su joj kapi i zakazana kontrola za šest meseci. Zanima me Vaše mišljenje i da li postoji mogućnost oštecenja oka ili nekih komplikacija za taj period od šest meseci bez korišćenja kapi?

  Odgovoreno: 19. 02. 2017.
  • Poštovana,

   Da li je u bližoj familiji nekom do sada postavljena dijagnoza glaukoma (povišeni očni pritisak)?
   Glaukom, kao što ste već mogli da pročitate na brojnim sajtovima i forumima, je bolest koja se karakteriše uglavnom povišenim očnim pritiskom (potrebna su više merenja u toku dva tri dana), suženjem vidnog polja (detektuje se na perimetriji), oštenćenjem očnog živca (detektuje se na skeneru očnog živca odnosno octu), pored navedenih nalaza potrebna nam je i slika očnog dna kao i pahimetrija odnosno debljina rožnjače.
   Nažalost, bez ovih navedenih pregleda koje sam Vam naveo, nije moguće govoriti o glaukomu. Glaukom u tim godinama nije jako progresivna bolest, i verujem da ako su svi ovi pregledi urađeni i uredni su, da je doktor u čijim ste rukama, izabrao najbolju stvar za Vaše dete.

   Pozdrav

Ostavite komentar