1. Lečenje dijabetesne retinopatije

  Pitanje broj: #150649

  Poštovani, 

  Data mi je dijagnoza rdnp moderate ou. Dijabetičar sam već 16 godina. Objasnite mi šta to znači? Kad se donosi odluka za lasersku operaciju i na koji način ona pomaže usporavanju procesa nastalih od posledica dijabetesa? Citiracu dio nalaza " pno dobra. Po srednjoj periferiji tačkasta i manja kružna krvarenja i lipidni depoziti".

  Odgovoreno: 05. 02. 2017.
  • Poštovani,

   Kao lekar koji se bavi hirurgijom dijabetičara i laserskim i medikamentoznim lečenjem istih, svakako bih saveotvao fluoresceinsku angiografiju kao i octmakule (skener žute mrlje). 
   Dijagnoza rdnp moderate, znači da imate dijabetesnu retinopatiju koja je još uvek u lakšem np (neproliferativnom) stadiumu. U takvom stadiumu laser još nije potreban. Ukoliko se na octu pokaže da imate otok u žutoj mrlji saveotvao bih anit vegf terapiju.
   Zapamtite, laser je invazivna procedura i radi se isključivo kada je bolest uznapredovala, i kada se na fluoresceinskoj angiografiji dokaže da postoje ishemične zone, tj. zone koje ne dobijaju dovoljno kiseonika, ili kada se dokaže postojanje novih krvnih sudova.
   Kada na tako nešto naiđemo, onda se radi laser kompletnog očnog dna i nakon nekog vremena ponavlja fluoresceinska angiografija kako bi se otkazala regresija tih promena.
   Moj lični savet je da budete malo ekudovaniji po pitanju oka i šećerne bolesti, jer samo tako možete adekvatno kontrolisati svoje zdravlje.
   Uradite oct makule i fluoresceinsku angiografiju, fotodokumentujte izgled Vašeg očnog dna kako bi se uporedio na sledećoj kontroli, i ono što je najvažnije, javite se Vašem endokrinologu i kontrolišite šećer u granicama adekvatnim za obolele od šećera.

   Pozdrav

Ostavite komentar