Hiperbarična medicina i lečenje šećerne bolesti

merenje-seceraO šećernoj bolesti (diabetes mellitus), sve češćem neprijatelju čoveka savremenog doba mnogo puta je pisano iz gotovo svih aspekata. Ovim napisom nemam nameru da objašnjavam uzroke i mehanizama nastanka bolesti. To je svima poznato i detaljno opisano od najkompetentnijih stručnjaka.

 
 

Cilj ovog teksta je upozoriti širu javnost i mnoge lekare, sa još jednom nažalost, gotovo nepoznatom metodom poboljšanja zdravstvenog stanja i kvalitete života osoba sa šećernom bolešću hiperbaričnom  medicinom, tj. njenom metodom lečenja HBO (hiperbaričnom komorom).

 
 

 

HBO ne može izlečiti od šećerne bolesti, ali je metoda koja daje izvanredne rezultate u prevenciji i lečenju njenih posledica, poboljšava kvalitet života, radnu sposobnost i postiže neuporedivo bolji učinak sa desetak i više puta manjim troškovima lečenja u odnosu na lečenje bez primene barokomore. Primenjana na vreme umnogome smanjuje i odlaže razvoj komplikacija.

 
 

HBO ili hiperbarična oksigenacija je udisanje čistog (100%) medicinskog kiseonika (oksigenacija) u uslovima povećanog pritiska okoline (hiperbarična). Provodi se u za to namenjenim uređajima - barokomorama ( hiperbaričnim komorama).

 
 

U barokomorama, sa porastom pritiska kiseoniika, krv prima i do 20 puta više za život neophodnog gasa, popunjavajući za to namijenjene receptore na crvenim krvnim ćelijama, ali i rastvarajući se u plazmi.

 
 

Kako deluje HBO

 
 

Osnovi mehanizma dejstva HBO nalazi se pre svega u regulaciji funkcija narušenih smanjenim prilivom krvi (ishemijom) ugroženih, ali još živih ćelija različitih tkiva i organa.

 
 

Taj svoj učinak HBO ostvaruje preko sledećih mehanizama:

 
 

1. Jačanjem sposobnosti leukocita za eliminaciju mikroorganizama, HBO (deluje antimikrobno). Anitimikrobni efekat HBO ispoljava i smrtonosnim dejstvom 100 % kiseonika na neke vrste bakterija a vrši inaktivaciju otrova koje te bakterije luče u organizmu.

 
 

2. HBO popravlja svojstva i pojačava učinak dejstva insulina, antibiotika, pojedinih citostatika, antiaritmika i druh vrsta lekova.

 
 

3. HBO povećava elastičnost ćelijskih membrana crvenih krvnih zrnaca i smanjuje viskoznost (gustoću) krvi što je od izuzetnog značaja za prolaz krvi kroz najsitnije kapilare

 
 

4. Stvaranjem boljeg protoka krvi kroz kapilarnu mrežu , velikom brzinom se uklanja otok tkiva što ubrzava procese regeneracije ćelija tih tkiva koji je praćen smirivanjem zapaljenskih procesa, oporavkom otokom uklješetenih živaca u koštanim kanalima i bržim zarastanjem rana , preloma, itd.

 
 

5. Kod masivnih krvarenja i anemija HBO nadopunjuje manjak hemoglobina rastvaranjem kiseoniika u plazmi putem koje se on doprema i do najudaljenijih ćelija.

 
 

6. HBO stimulira neoangiogenezu, tj. stvaranje novih, zdravih malih krvnih sudova što je od izuzetnog značaja kod začepljenja krvnih sudova arteriosklerozom, kompresijom ili krvnim ugrušcima (infarkt,srca,mozga tromboza vena itd) u cilju premošćavanja cirkulacije krvi u tim regijama .

 
 

7. HBO popravlja stvaranje i iskorišćavanje energije u ćelijama (energogeneza) koja u kombinaciji sa neoangiogenezom stimulira rast ćelija potrebnih za zarastanje rana.

 
 
 
 
 

Komplikacije šećerne bolesti koje se uspešno leče HBO

 

 

 • dijabetička angiopatija - bolest krvnih sudova
 • dijabetičko stopalo
 • hronične nezarastajuće i zagađene rane na stopalima, kao najčešći uzrok gangrene i amputacije
 • dijabetička polineuropatija - oštećenje živaca
 • dijabetička retinopatija i makulopatija - slabovidost
 • dijabetička nefropatija - ugrožavanje funkcije bubrega, i dr.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Primenom HBO ne samo da se ublažava i usporava tok ovih bolesti već dolazi i do izlečenja.

 
 

Kod dijabetičkog stopala s otvorenom hroničnom ranom veliki broja pacijenata na HBO reaguje zarastanjem, čime se ponovno omogućuje kretanje, izbegava rizik gangrene, uklanja ili smanjuje opasnost od amputacije.

 
 

Kod dijabetičke polineuropatije (oštećenje živaca), a zbog gubitka osećaja, bolesnici u početku nisu svesni nastajanja rane, žulja a neretko i hladnoćom ili toplotom izazvanih promena na stopalu, koje se kasnije komplikuju nastankom infekcije. HBO ispravlja taj neurološki deficit kod visokog procenta bolesnika, preko zaustavljanja mehanizma nastanka dijabetičkog stopala.

 
 

Kod dijabetičke retinopatije i makulopatije - slabovidosti, pravovremenom upotrebom HBO-a izbgava se ili jako smanjuje krvarenja u mrežnjači, kao i potreba za laserskim spaljivanjem krvarećih krvnih sudova (što pomaže u zaustavljanju krvarenja, ali ostavlja nepopravljive ožiljke na mestima primene).

 
 

HBO ne samo da igra važnu ulogu u lečenju posledica šećerne bolesti, nego ima itekako jake preventivne sposobnosti odlaganja i ublažavanja njenih komplikacija.

 
 

HBO ne zamjenjuje upotrebu lekova, hiruršku revaskularizaciju, banjsko klimatsko lečenje, fizikalne tretman, ali je potrebno obavezno primenjivati u lečenju kad je god je to moguće, kao dodatnu terapiju koja potpomaže uspešnost lečenja.

 
 

Kod bolesnika kod kojih se ne može izvršiti operativni zahvat premošćavanja krvnih sudova. HBO primenjena na vreme, značajno smanjuje i odlaže razvoj komplikacija.

 
 

Pravilnom i pravovremenom primenom metoda hiperbarične medicine u preventivi i pravilnom lečenju bolesnika sa šećernom bolesti ( svih starosnih grupa ), značajno možemo smanjiti njihove patnje, poboljšati im kvalitet života i produžiti radne, seksualne i druge za život važne osobine. Pri tome ne treba zanemariti da sa time svakom bolesniku i društvu u celini štede enormna materijalna sredstva.


Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa hiperbaričnom komorom.


 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

 1. Darko Gojčič 04.09.2011

  Osobno koristim hiperbaričku medicinu več preko 10 godina. Imam i barukomoru kot kuče. Koriste ju i mnogobrojni kolegi, svak za svoj problem. Koristi za veliki broj nevroloških problema djece i odraslih, kod ortopedskih poteškoča, kod ginekoloških problema, kot ukidanja kostnih upala, za cca. 60 do 70% smanjenje vremena liječenja nakon određenih operacija (skačenje recavery time) , jako kratko vreme oporavka nakod teškog rada, sportskih aktivnosti, spriječava da dođe do ozlijeđa mišiča, brzu zacjeljivanje rana, jako dobro za sportaše, povečava generalnu otpornost, isl. , isl,. Terapija je vezana na određena financijska sredstava ali u brojnim slučajevima vrača zdravlje i život.


 2. Marko 05.05.2009

  Zvuči jako doro, indikacije za koriščenje bi mogle biti brojnije, obzirom na širok spektar korisnog delovanja. Moram reći da prvi put čujem za hiper baričnu medicinu u ovom smislu, znao sam za njenu upotrebu kod kesonske bolesti ali ne i za dm.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde