Barokomora - kiseonik u službi zdravlja

Kiseonik (O2 ) gas, otkriven u drugoj polovini 18. veka, jedan je od osnova života na zemljii. Bez njega ne može funkcionisati ni jedna ćelija složenih živih organizama. Kiseonik se u organizmu prenosi putem krvi, vezivanjem za hemoglobin u crvenim krvnim ćelijama i rastvoren u plazmi. Normalna zasićenost krvi kiseonikom je od 97-98 %, u eritrocitima i 0,3% rastvorenog u plazmi, dopušta povećanje još samo 2-3%, što se dobija dužim udisanjem kiseonika na normalnom pritisku, ili u samo nekoliko minuta s hiperbaričnim kiseonikom. U hipoksičnim stanjima (“glad za kiseonikom”) zasićenje kiseonikom je znatno manje. Zato svakodnevna primena kiseonika na normalnom pritrisku okoline ima stalno mesto u pretkliničkoj i kliničkoj medicini, a lečenje hitnih stanja (poput srčanog infarkta, moždanog udara, astmatičnkog napada, teške traume itd.) bez udisanja O2 se ne može ni zamisliti.Problem je u tome što je čisti kiseonik potencijalno “štetan” gas, ako su mu pluća predugo izložena. Stoga je bilo nužno pronaći način kako u krvi otopiti što je moguće više kiseonika u što kraćem vremenu, iskorištavajući njegove blagotvorne učinke uz istovremeno izbegavanje mogućih negativnih posledica. Ovaj problem medicinska nauka rešila je primenom   hiperbarične oksigenacije (HBO), menjajući biološka pravila koja važe za normalnu oksigenaciju. Provodi se u za to posebno namenjenom uređaju - barokomori, koji omogućava boravak u 100% O2 na povećanom pritisku, većem od 1 bar (normalni atmosferski pritisak). Zbog fizički otopljenog kiseonika u plazmi, dobijemo do 20 puta (2000%) više kiseonika otopljenog u krvi nego udisanjem vazduha. Difuzijom iz tako kiseonikom obogaćene plazme ispravlja se nedostatak kiseonika velikom brzinom, uz bitno smanjen rizika oštećenja pluća kiseonikom.


Primenom barokomore povećavamo transport kiseonika u ćelije, stimulišemo stvaranje novih krvnih sudova tamo gdje su oni stari bolesni ili začepljeni, povećavamo stvaranje i iskorišćavanje energije, poboljšavamo imunološki odgovor organizma na napad mikroorganizama. Potstičemo ubrzano zarastanje rana, ometamo stvaranje toksina, poboljšavamo detoksikaciju organizma, pojačavamo odbranu od slobodnih kiseonikovih radikala. Poboljšavamo delovanje antibiotika i dejstvo radioterapije na tumore, istovremeno umanjujući štetne posledice radijacije. Smanjujemo otoke na ekstremitetima, organima i mozgu, bitno smanjujemo mišićne grčeve različitog porekla itd.

HBO-a kao pomoćna metoda u kombinaciji s drugim prihvaćenim metodama daje izuzetne rezultate u lečenju ili ublažavanju svih bolesti u kojima su nedostatak kiseonika i loše stanje cirkulacije uzrok ili posledica zdravstvenih problema, kao i sve upale, infekcije i brojna druga stanja, kao što su:
 • Dekompresijska bolest
 • Arterijska gasna embolija
 • Trovanje CO (inhalacija dima i cijanida)
 • Radijacijska povreda tkiva
 • Ugroženi kožni režnjevi
 • Nagla gluvoća različitog porekla
 • Glaukom otvorenog ugla
 • Bellova pareza
 • Akutne traumatske ishemije
 • Crush syndroma
 • Promrzline i smrzotine
 • Klostridijalna mionekroza (gasna gangrena)
 • Nekrotizirajuće infekcije mekih tkiva
 • Rane koje sporo zarastaju
 • Subakutna i hronična arterijska insuficijencija različitog porekla
 • Ateroskleroza (II. do IV. Stepena uključujući i dijabetičnu angiopatiju)
 • Mb. Bürger
 • Mb. Crohn
 • Mb. Sudeck
 • Syndroma i Mb. Raynaud
 • Alergijski vaskulitis
 • Opekotine i promrzline
 • Refraktorni osteomijelitis
 • Izuzetno veliki gubitak krvi
Uspeh lečenja navedenih bolesti i stanja moguć ja samo jedinstvenim pristupom svih činilaca u procesu lečenja. Osnovno lečenje mora započeti od lekara odgovarajuće specijalnosti koji dijagnostikuje leči i prati bolesnika a na njega se nadovezuje primena hiperbarične oksigenacije, medikamentozna i ostala terapija. Svaki izolovan način lečenja čini ovu metodu manje uspešnom i umanjuje njenu efikasnost.

Lečenja HBO u proseku traju 10-15 dana u jednodnevnim seansama od 60-90 min a sprovode se 100% kiseoniku na pritisku od 2,0-2,5 bar-a, u jednomesnim i višemesnim komorama u hiperbaričnim centrima koji mogu biti od specijalizovanih bolnica do specijalističih ordinacija.Prikazom promena na mozgu (pre-slika levo) i nakon HBO terapije (slika desno) jasno se vidi stepen prokrvljenosti moždanih struktura nakon 60 minutnog izlaganja organizma 100% kiseoniku na 2,3 bar-a u barokomori, a time i opravdanost njene primene u procesu lečenja.

Na žalost, u barokomoru pacijenti najčešće dolaze prilično kasno. Nije retkost da od svojih lekara dobiju negativno mišljenje o toj vrsti lečenja, bez ikakvih dokaza i bez poznavanja osnovnog principa lečenja u barokomori. Često su pacijenti inicijatori ove vrste lečenja i ponekad u brizi za svoje zdravlje bolje upoznati sa njegovim mogućnostima od pojedinih lekara. Za to veliku krivicu snose mediicinski fakulteti koji jako malo informiušu svoje studente o primeni HBO u svakodnevnoj praksi.
U Republici Srbiji postoje barokomore uglavnom u Beogradu i još nekim mestima severno od Save i Dunava. 0tvaranjem prve ordinacije ovakve vrste na jugu Srbije, u Nišu, učinjen je značajan doprinos u istoriji razvoja medicine ovog po veličini drugog grada u Srbiji koji po prvi put na 130-tu godišnjicu organizovanog zdravstva (prve zdravstvene ustanove nastale su 1878 godine, nakon oslobođenja Niša od Turaka), dobija i ovaj vid savremenog lečenja koji se u svetu primenjuje zadnjih 40 godina.dr Sci.med. Milorad Dimić
Spec.ordinacija za hiperbaričnu medicinu
“INTERMEDIC-HBO” NIŠ


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 10

 1. Georgevic Dragana 07.03.2013

  Postovani, zanima me dali je barokomornom terapijom moguce izleciti stitnu zlezdu (imam hasimotov sindrom) i to je najverovatniji uzrok moje neplodnosti tj. Nemogucnost zaceca! Dali bi nam vi po tom pitanju mogli pomoci? Molim odgovor. . . . Unapred zahvalna dragana


 2. Jack 17.02.2012

  Bio sam jondem na ovakvoj prezentaciji; buraz mi rece kao pozvali njegovu zenu a ona moze sa sobom povesti jos tri osobe, klopa besplatna pice placamo mi! Da skratim, doslo mi da prebijem prodavca! Jastuka i sta ti znam jos cega, jer je palamudio sat i 45 minuta! Tesko da procitam post na dve stranice a ne da sedim i slusam idiota koji uverava jos vece idiote da mogu spavati mnogo lepse i zdravije ako potrose nekoliko hiljada evra mnogo mi je tesko da izracunam kol'ko pive mogu kupiti za te silne pare


 3. Milan Dzavic 14.12.2009

  Nalazom ct dijagnostikovana mi je avaskularna nekroza femura obostrano, izmenjene kostane strukture sa tri ciste na levom i nekoliko sitnih na desnom femuru. Pitanje, da li mi pored fizikalne standardne procedure moze pomoci tretman u hiperbaricnoj komori, uz napomenu da imam 47 godina i da vredi pokusati revaskulaciju. Hvala unapred na odgovoru.


 4. nadja 06.04.2009

  Čula sam da se u poslednje vreme često pominje barokomora, ali nisam znala o čemu se radi i čemu služi. Sad mi je sve potpuno jasno, odličan tekst!
  Hvala!


 5. dragan 07.10.2008

  sve pohvale za uspešnu prezentaciju i želim vam puno uspeha u daljem radu.


 6. Milorad Dimić 07.10.2008

  Poštovana g-ce Ljiljana javite se na E-mail intermedic.hbo@nadlanu.com kako bih Vam dostavio kontraindikacije za primenu HBO. Unapred hvala dr M Dimić


 7. mija 07.10.2008

  FANTASTICNO


 8. ljiljana 06.10.2008

  U clanku jedino nedostaje informacija o tome kome se ne preporucuje upotreba barokomore da bismo imali potpunu informaciju. Logika nam govori da je ovaj vid lijecenja veoma pozeljan u danasnje vrijeme kad smo najvise bolesni zbog raznih trovanja svim i svacim.


 9. Milica 04.10.2008

  Svako putovanje pocinje prvim korakom, a ovo je jedan veliki korak za medicinu juga Srbije. Sve pohvale za prezentaciju na svetskom nivou! Nadam se da ce nadlezni imati sluha i podrzati dalji razvoj u cilju opsteg dobra. Srecno u daljem radu!


 10. wuxan 01.10.2008

  Postovani kolega, bilo je krajnje vreme da ovaj deo Srbije dobije i ovaj vid lecenja kao i adekvatnog strucnjaka koji razume domete ove metode. Samo hrabro napred, na dobrom ste putu. Takodje i pohvale za vasu prezentaciju


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde