1. Uspešnost terapije protiv helikobakterije

  Pitanje broj: #142188

  Moja doktorica porodične medicine tvrdi da se uspješnost izlječenja helicobacter pylori ne kontroliše, te kaže pošto sam popio trojnu terapiju da je to izlječeno. Naime, nakon više od pola godine problema u vidu mučnine, osjećaja težine u želucu, krčanja crijeva, nakupljanje u grlu naročito ujutru, kašlja te malaksalosti, u privatnoj klinici mi je dijagnostikovan helikobakter pylori. Popio sam tu terapiju, koja je trajala 7 dana: amoxiclin, klaritromicin i pantoprazol, te pantoprazol još 2 mjeseca, problemi sa stomakom su mi se smanjili. Osjećao sam se zdravo. Od tada je prošlo 4 mjeseca. Prije 2 sedmice su mi se opet pojavili problemi sa stomakom, mučnina, pritisak u stomaku kad je prazan. Uz to se osjećam loše, malaksalo ošamućeno. Vadio sam nalaze, sve je u redu sem bilirubina koji je 25,7 a normalno do 17, željeza koji je 34 normalno do 27 i smanjeno UIBC i TIBC. Dobio sam uput da vadim markere za hepatitis, mada teško da mogu to imati, pošto nisam imao nezaštićene seksualne odnose, a nisam se ni drogirao. Po Vašem mišljenju, šta mi je dalje ciniti. Ja sam ubjeđen da mi helicobakterija nije izlječena, dok moja doktorica tvrdi da se to ne kontroliše, iako joj čitavo vrijeme govorim simptome. Uz to sam radio ultrazvuk abdomena koji je normalan, tj. jetra je normalne velicine. Samo me buni što mi se u ultrazvučnom nalazu ne spominje slezina, pošto često osjecam bol s lijeve strane ispod rebarnog luka. Da li postoji mogućnost da se prilikom ultrazvuka abdomena propusti pregledati slezina?

  Odgovoreno: 01. 12. 2015.
  • Poštovani,
   Kontrola posle uzimanja tzv. eradikacione (iskorenjujuće) terapije za Helikobakter pylori se radi tzv. izdisajnim testom (2 do 4 nedelje po završenoj terapiji), koji se mora slagati s vašim subjektivnim smetnjama. Moguća je i reinfekcija, kad treba obnoviti terapiju (istu ili izmenjenu).
   Povišene vrednosti bilirubina upućuju možda i na nekakav bezazleni poremeća, npr. Gilbert sindrom. Tu takodje postoji razradjena procedura dokazivanja.
   Prilikom ultrazvučnog pregleda abdomena, slezina se jasno vidi, opisuje, a propusti u tom smislu bili bi prava retkost
   Bolovi s leve strane trbuha ne moraju biti vezani za slezinu. Pođite na pregled.
   Pozdrav

Ostavite komentar