1. Simptomi i znaci unutrašnjih hemoroida

  Pitanje broj: #142384

  Imam problem u području anusa prilikom velike nužde. Naime, student sam, imam 26 godina i zadnjih 6 do 7 godina, jako dugo provodim u sjedećem položaju. Problem me muči već jako dugo. Kada god obavljam veliku nuždu, osjećam žarenje na izlazu anusa. Poslije velike nužde žarenje traje oko 5 minuta, a nakon toga ne osjećam više nikakvu neugodnost. Ponekad mi na papiru ostaju mali tragovi svježe krvi. Osećam peckanje prilikom pranja i opipavanja. Prije sam osjećao veći svrab, dok u zadnje vrijeme nije toliko zastupljen. Prilikom pražnjenja osjećam kao da postoji unutrašnji hemoroid, jer imam osjećaj da nešto "izađe" iz analnog kanala. Još bih dodao da imam u zadnjih mjeseci izraženije znojenje u donjem dijelu. 

  Odgovoreno: 01. 12. 2015.
  • Poštovani,
   Po vašem opisu, radi se o noduli hemorrhoidales II i III stepana, kao i prisutnom blažem zapaljenju (proctitis) u okolini.
   To svakako treba da se pregleda (rektoproktološki pregled), jer je patologija ove oblasti prilično široka i raznovrsna kao i terapija. Ono što možete uraditi bez štete je regulacija stolice (svakodnevne, ne preterano tvrde, stolice) što se postiže kretanjem, odgovarajućim unosom hrane (povrće i voće bar 350 g. dnevno) Stvorite svakodnevnu naviku za pražnjenjem. Nemojte korisiti papir, već se nakon stolici operite mlakom vodom i eventualno blagim sapunom. Potom dobro osušite kožu i eventualno upotrebite neku lekovitu mast. Za sve dalje, potreban je pregled lekara.
   Pozdrav

Ostavite komentar