1. Simptomi i dijagnostika hemoroida

  Pitanje broj: #139640

  Već oko deset godina imam hemoroide koji su praćeni čestim peckanjem i svrabom, ali ne i krvarenjem. Pre tri dana prvi put mi se desilo da posle vršenja nužde, stolica bude normalne boje, ali sa primesama krvi.
  Uhvatila me je panika, jer mi se to pre nije događalo, a najviše me brine to što to traje već tri dana uz svako vršenje nužde. Krv je normalne crvenkaste boje, nemam bolova dok vršim nuždu. Ne bih ni znao da krvarim da nisam pogledao.
  Da li je normalno da kod unutrašnjih hemoroida, u slučaju njihovog pucanja, krvarenje traje tri, četiri ili čak više dana? Uzimam čepiće Hepatrombin H, pijem dosta tečnosti, mazem Flogocid mast i pijem čajeve od žalfije i kamilice. Da li su to prava sredstva za ovakve situacije?

  Odgovoreno: 19. 08. 2015.
  • Sveža krv u stolici u najvećem broju slučajeva je izazvana krvarenjem iz hemoroida. No, ovo ne mora da bude tako. Da bi znali o čemu se radi otiđite na pregled kod gastroenterologa koji će vam uraditi potrebne preglede: klinički pregled, laboratorijske analize i što je najvažnije - neku od endoskopskih procedura tj. anoskopiju, rektosigmoidoskopiju ili kolonoskopiju, prema proceni same situacije. Tako ćete imati pravu dijagnozu i pravu terapiju. Ništa ne prepustiti slučaju.

Ostavite komentar