1. Celijakija, gluten free dijeta

  Pitanje broj: #143207

  Dijagnostikovana mi je celijakija nakon urađenog testa iz krvi i biopsije duodenuma. Počeo sam sa "gluten free" dijetom pre dva meseca i trudim se da hrana ne bude kontaminirana glutenom. Međutim i dalje vrlo često imam jake bolove u predelu pupka i blago levo, zbog kojih sam se prethodno i obratio lekaru. Trenutno čekam rezultate testova za vitamine, amilazu, upalne bolesti creva. Međutim kad se god obratim ponovo lekarima, oni mi kažu da moram da se strpim, da je proces oporavka dug. Međutim nakon dva meseca meni uopste nije lakše. Inače trudim se da se zdravo hranim, nemam poroke. Da li mi možete dati vaše mišljenje ili savet? 

  Odgovoreno: 05. 01. 2016.
  • Poštovani,
   Osnova lečenja celijakije je, kao što znate, neunošenje glutena u ishrani. To je na prvi pogled lako, medjutim, u praksi to nije tako, jer kod nas ne postoji propis da se sva hrana u tom smislu označava. Zato se može lako desiti da i nehotice uzimate gluten u hrani, u nekoj namirnici, ne znajući da to radite.
   Proces oporavka je relativno brz, meri se nedeljama. Da li postoji mogućnost da patite od još neke bolesti istovremeno? Porazgovarajte i o tome s lekarom koji vas leči.
   Pozdrav

Ostavite komentar