1. Jaki bolovi ispod levog rebra

    Pitanje broj: #134040

    Poštovani,
    preklinjem vas da mi odgovorite, poslala sam vam pitanje još prošle godine 27.12. , pa i pre nedelju dana, a vi mi ne odgovarate. Molim vas za pomoć. Naime, moraću ponovo da vam obrazložim problem: moj suprug ima 40 godina, strastveni pušač je, a voli i da popije poneko žestoko alkoholno piće, nije bio nikada narkoman u životu. Veoma je jak i zdrav muškarac, ali ima jedan problem koji mene veoma brine. 

    Ima veoma jake bolove ispod levog rebra, koji se polako širi na ceo pojas i prestaje tek uz analgetike, a nekad ni tad. Ume da traje nekada pola sata, nekada i par sati, pa nema par dana, pa sve izpočetka. Pre par mesecimu je rađen EHO abdomena, i bio je u redu. Ali ovo što njega muči traje par godina i sve je češće i intenzivnije. On neće da ide kod lekara, misli da to nije ozbiljno, ali ja vidim da jeste, pretražila sam sve sajtove, konsultovala se sa prijateljima koji su završili medicinski fakultet, i svi mi kažu da je to verovatno upala pankreasa. Koliko sam ja shvatila to može biti veoma opasno ako se zanemari i ne leči. Molim vas da mi pomognete, da razrešite moju dilemu. Da li su to simtomi oboljenja pankreasa i ako jesu, da li je moguće da je do toga došlo zbog alkohola koji je u mladosti dosta koristio (a sada mnogo, mnogo manje), ili ljutog koje obožava, cigareta? 

    Kako da mu pomognem, kome da se obratim, da li da prestane sa svojim navikama, da li će mu od toga biti bolje, i ima li leka za tako nešto? Izvinite što sam uporna, ali vi ste mi jedina nada, a ja i previše volim svog supruga i ne bi volela da mu se nešto loše desi. Molim vas da mi ovaj put odgovorite. 
    Unapred veeeeliko hvala i primite pozdrave iz Niša.

    Odgovoreno: 19. 01. 2015.
    • Poštovana,
      Smetnje vašeg supruga zahtevaju da se uradi odgovarajuće ispitivanje. Slažem se sa sumnjom mojih kolega, koje ste konsultovali, da bi moglo da se radi o oboljenju pankreasa; medjutim, ta ispitivanja bi bilo najbolje da uradi prilikom kratkotrajne hospitalizacije (znači u u bolničkim uslovima) tom prilikom, ukoliko se isključi pankreas, uradiće se i sva druga ispitivanja (ne samo gastroenterološka kao što je pregled želuca napr. već i kičme i neurološki pregled i dr, uz brojne analize etc). Dugotrajnost i intezitet smetnji upućuje da bi to bilo zaista potrebno.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #134040

    • Radmila Stevanović 02. 02. 2024.

      Dobar dan. Imam kamenčić u levom bubregu od pola cm. U oba bubrega ima peska. Bude dana kad je sve ok, ima dana kada od ujutru krene da me žiga u levom bubregu i bol se proteže duž levog rebra, ide do miške ka gore, nekad me oko grudi steže ceo levi pojas. To traje satima. Da li je to moguć simptom kamena? Srce je zdravo, radila sam ultrazvuk. Bio mi je uvećan, puls pijem concor 2,5mg. Imala sam jedan stresan period sa dečom, kardiolog misli da se poremetio rad srca od toga. Hvala najlepše.

Ostavite komentar