1. Pitanje broj: #158413

    Postovani, 2016. godine sam operisana od karcinoma dojke i dobila hormonske lekove koje sam samostalno prestala da pijem jer mi smetaju. Da li bih smela da koristim Peruansku maku za normalizaciju hormona zbog simptoma menopauze (suvoca vagine, valunzi) s obzirom da je moja bolest bila hormonski zavisna. Lek koji sam dobila da pijem, ali sam ga pila samo 6 meseci, je nolvadex koji, koliko sam upoznata, treba da smanji estrogen. Menstruacija mi je prestala od hemioterapija ali imala sam jednu normalnu menstruaciju u aprilu ove godine. Hranim se uglavnom sirovim vocem i povrcem i osecam se dobro. Sada znam da mi je karcinom uzrokovao stres. Smem li da koristim peruansku maku s obzirom da "podize" hormonski status a samim tim i estrogen? Hvala unapred

    Odgovoreno: 04. 12. 2018.
    • Poštovana,
      Poštovana, obzirom da je vaša bolest bila hormonski zavisna najsigurnije je da ne koristite zlatnu maku jer ne znamo da li će izazvati povećanje estrogena, obzirom da vaš organizam tako reaguje.
      studije koje su rađene sa hormonski zavisnim bolestima su pokazale da u tim slučajevima nije pozeljno koristiti maku. Nastavite sa sirovom ishranom, pojacajte unos c vitamin kao sto je camu camu (naravno i ostale i to e, d i b grupu) u prirodnom obliku kako bi održavali visok imunitet i budite što više fizički aktivni.
      želim vam sve najbolje! Dr olga murgaski


      Pozdrav

Ostavite komentar