1. Treća doza vakcine protiv korona virusa - prof. dr Đorđe Jevtović

  Pitanje broj: #189391

  Poštovani doktore,

  Primio sam dve doze vakcine Sputnjik V. Od tada je prošlo više od šest meseci i trebalo bi da primim i treću dozu. Međutim, informacije koju vakcinu izabrati su totalno oprečne. Bilo na internetu, bilo u stvarnosti, praktično nisam naišao na dva lekara koji se slažu oko toga šta primiti kao treću dozu. Nikakva saglasnost ne postoji oko ovog pitanja pa je građanstvo pomalo sluđeno jer ne zna šta da radi - tu naravno i sebe ubrajam. Da stvar bude gora, u gradu u kome živim jedine opcije za treću dozu trenutno su kineska vakcina i Fajzer, uz obećanje da će Sputnjik V doći ali se ne zna tačno kada.

  Već ste mi jednom pomogli u prošlosti na ovom mestu tako da imam veliko poštovanje i poverenje u Vas. Zamolio bih Vas za savet šta da radim.

  Unapred zahvaljujem i srdačan pozdrav.

  Odgovoreno: 12. 10. 2021.
  • Poštovani,

   Vakcina služi da organizam stekne tzv. "imunolšku memoriju", čiji su nosioci memorijski T limfociti, koji potom mogu, jednom svojom podklasom, citotoksičnim limfocitima, da napadaju i eliminišu nekim mikrobom, virusom npr. infcirane ćelije našeg organizma, a drugom podklasom, pomoćničkim limfocitima, utiču na B limfocite da se transformišu u plazmocit i proizvode zaštitna antitela - to je sve zajedno odbrana organizma, protektivni imunitet. Imunološku memoriju indukuje i prirodna infekcija. Vi ste, za sada, stekli imunološku memoriju vakcinom zasnovanom na vektoru, humanom adenovirusu, kome je ugrađen gen za proizvodnju S (spike) proteina corona SARs 2 virusa, koji je imunodominantan i stekl ste tu vrstu imunološke memorije. "Boosting" (treća doza) služi da podseti vašu imunološku memoriju na ono što je već zapamtila. Zbog toga je logično da dobijete istu vrstu vakcin, a ako nema onda sličnu , a to je AstraZeneca.

Ostavite komentar