1. Sumnja na lepru

  Pitanje broj: #163266

  Radi se o višegodišnjoj sumnji na lepru kod mene koja bi mogla biti (ako jeste) ili I ili BT, eventualno nejasni TT tip, i kod moje mame sa kojom živim, a kod nje bi eventualno mogao da bude I ili BB ili BL tip.

  Odgovoreno: 05. 08. 2019.

Komentari na pitanje: #163266

  • Jedna mogućnost: 90-tih ili 1999-2005 u USA, po zadnjem povratku prvi simptom - otekli gornji deo nosne kosti, jaka hipertrofija nosne sluznice sa krastama, opšta bakteriološka kultura je negativna, remisije-relapsi do danas,

   Druga mogućnost: osoba iz uže porodice je radila u endemskoj zemlji i možda se vratila kao nosilac bez ili sa subkliničkim simptomima. Od njenog povratka, prvo subfebrilnosti i generalno loše stanje svaki put kada je osoba dolazila u zemlju, kasnije postepeno: blage difuzne promene na koži, sve brojnije, hipostezije kože na udovima, atrofija distalnih mišća udova i lica, sve jača, problemi sa očima i magljenjem vida, tingling senzacija u kapcima, bolovi očne jabučice, sušenje očiju, čini mi se oslabljen kornealni refleks (ali ne znam tačno kada nemam para da platim privatnog oftalmologa); impotencija, blaže neuropatije: lice, preko kvadricepsa, anteriorno potkoleniice i stopala, šake lateralni aspekt, grčevi u mišićima i fascikulacije; male eritematozne makule/plake na licu sa blago odebljalom kožom, malarni festuni koji nisu počeli normalno, edemom, već čvorićem sa eritemom ali posle je nastao i edem, promuklost.

   Poslednjih 20-tak dana: iznad laktova mestimično do ramena i potkolenice: eritema makulo-papularana, više ravna, sitni pečevi koalescirali u vrlo nepravilne prstenove, između možda hipopigmentacije, ne mogu da procenim, makule su bezbolne, znojenje normalno, nisu hipostetičke u odnosu na okolnu kožu (ali je povremeno prisutna više generalizovana hipostezija odavno), n. medijalis l.d., popliteus l.d., tibialis l.d. ne palpiram, niti ulnaris d. ali mislim da je l. malo zadebljao, a radio testove sebi za mišiće šaka i stopala -dobri, i koliko sam mogao za očne kapke -trebalo bi da je dobro.

   Hiperpigmentisane makule na potklenicama počele da bole, prisutni beličasti ožiljci u sredini. Moguće na nogama da je neki početak skleroderme, ili eritema nodosum?

   Moguće i sarkoidoza, RA, SLE, kožna TB.. Imam od 14-te god latentnu TB, od januara ove god, kašalj, bolovi u plućima, pečenje, bol u leđima, 37, 2 temperatura, malaksalost. 4 terapije antibioticima oralno po 7 dana, razni, vraćalo se uvek, sada prilično prošlo ali zviždanje u plućima prisutno ponekad i smanjen kapacitet; tako da su eventualno kožne promene povezane s tim, uradiću privatno RG ili CT pluća i Quantiferon TB Gold (obavezno sam bio BCG vakcinisan kao dete).

   Možda je sadašnji 'flareup' benigna odložena sensitivna reakcinja na antibiotike, možda leprozna reakcija, možda neka vaskularna upala?

   Uradiću privatno AF bojenje preparata brisa nosa ali on je samo manje od 50% senzitivan i to kod MB slučajeva a kod PB često negativan, ali bar da vidim da li sam ili nisam lako kontagiozan za druge putem aerosola iz nosa. (Za kožu opet neću znati). PCR se ovde ne radi koiko sam se informisao, ali i on ne detektuje mnoge PB slučajeve.

   Inače, nezavisno od mog slučaja, ja sam bio relativno slabo seksualno aktivan, poslednjie 3 godine skoro nimalo, ali znam da sve više stranaca koji putuju po celom svetu dolazi u gej život Beograda, npr. iz Brazila, tako da je mogućnost dobijanja zanemarenih tropskih bolesti ovde postala realna.

   Ne zaboravimo da je i Kina endemska zemlja i da imamo dosta Kineza od kojih su mnogi došli iz ruralnih krajeva. I napokon, imamo migrante sa bliskog istoka i severne Afrike. I oni su postali isprepletani segment gej populacije Beograda (manje vezano za lepru, a više vezano za filarijaze npr. za koje imamo insekte vektore autohtono). Svet je jedna celina i postao je mali.

Ostavite komentar