1. Pitanje broj: #197162

    Postovanje doktore, izvinjavam se unapred na duzem objasnjenju mog slozenog problema i molim Vas za savet.

    Imam 28 godina, pre oko 6-7 godina imao sam ujed krpelja u donjem delu ledja, u domu zdravlja ga nisu izvadili na najbolji nacin, imao sam crvenilo i svrab, ali ne i evidentan krug nalik na metu. Dermatolog mi nije prepisao antibiotik, niti je krpelj testiran, Pre 3 godine pojavio mi se neobjasnjiv snazan bol u predelu levog rebra i od tada pa do dana danasnjeg imam varirajuci bol sa unutrasnjom upalom leve strane (rebro, grudni deo, ledjni deo). Nesto nalik kostohondritisu. Uradio sam brojne analize svih organa, krv, rendgen i drugo i nista nije ukazivalo na bilo kakav problem.

    Pre manje od godinu dana procitao sam da lajmska bolest moze ispoljiti svakojake simptome godinama kasnije, pa sam uradio Elisa i Western blot IgG test na lajmsku i oni su bili pozitivni, sto znaci da sam imao/imam dugo lajmsku bolest. I dalje nemam nikakve druge simptome osim upale i bola u levom rebarnom delu. Infektolog mi je tada prepisao da pijem doksiciklin 3 nedelje i amoksicilin 2 nedelje. Nakon toga po njegovom nalogu sam uradio Elisa IgM test koji je pokazivao da sam negativan i rekao da nemam vise lajmsku bolest i da je uzrok bola u levom rebru nesto drugo.

    Zar se lajmska bolest od nekoliko godina ne tretira duze, a ne mesec dana? Zar se IgM antitela ne gube posle par meseci infekcije, odnosno IgM test vise nije relevantan? Zabrinut sam da kasnije ne dobijem druge teze simptome i da se stanje ne pogorsa. Sta biste me savetovali i da li je moguce ikako temeljno iskljuciti prisustvo lajmske bolesti?

    Odgovoreno: 19. 04. 2022.
    • Mislim da nije verovatno da ste imali Lajmsku bolest, iako je bilo znakova infekcije, a lečenje je sprovedeno lekovima za ranu fazu bolesti (doksiciklin, amoksicili), a vi ste lečeni u 3. godini. Aako ste imali neki netipični mononeuritis interkostalnog nerva, možda je delovao doksiciklin, pod uslovom  da nije bilo infekcije centralnog nervnog sistema (za koju dijagnozu je neophodan pregld crebrospinalne tečnosti, đto nije urađeno). Nema Lajmska bolest "svakojake" simptome , već ima erythema migrans, karditis, mononuritis facijalnog nerva, meningitis, encefalitis, artritis. Ništa od navedenog nije dokazano kod vas

Ostavite komentar