1. Pitanje broj: #195388

    A

    Molim vas objašnjenje nalaza! Radio sam analize na Hepatitis b: Hbs ag-negativan Anti hbs -negativan Anti Hbc ukupni-negativan. Da li imam okultni hepatitis ili te neke mutacije i da li je potrebno Jos neke detaljnije analize da radim u pogledu hepatitisa b. Da napomenem da sam 2007 imao nezasticen seksualni odnos. Jako sam uplasen…

    25.2.2022

    ODGOVARA Irena Matić-Trputec dr.med. Poštovani!

    Infekcija sa okultnim hepatitisom B se definira kao infekcija sa detektabilnom DNA hepatitisa B i nedetektabilnim površinskim antigenom (HBsAg) u krvi pacijenata.

    Uzrok zbog čega infekcija sa hepatitisom B postane okultna je nepoznat. U osoba sa slabijim imunitetom, koje su prošle akutnu infekciju, katkad se testiranjem uzorka pronađe izolirani nalaz anti-HBc protutijela koji može biti znak viremije (prisustvo virusa u krvi) niskog stupnja. Dio zaraženih osoba razvije tzv. okultni hepatitis kod kojega nema osnovnog biljega zaraze u krvi (HBs antigen), kao niti HBV DNA, ali se nalaze u jetri. Te su osobe obično bez simptoma, a važno ih je dijagnosticirati jer mogu biti ”lažno” zdravi davatelji krvi, tkiva i organa, budući u njihovoj krvi nema poznatih biljega infekcije.

    Ako nalaz HbsAg ostane pozitivan dulje od šest mjeseci i ne nestaje iz krvi, osoba vrlo vjerojatno boluje od kroničnog B hepatitisa. Okultni ili prikriveni hepatitis B je relativno uobičajen kod kroničnih nosioca.

    Dijagnostika hepatitisa je kompleksna i stoga se obratite specijalistu infektologu koji će procijeniti potrebu za detaljnijom dijagnostikom. Doktore, Jevtovicu da li se Vi ipak slazete sa ovom doktoricom da je moguće da se virus ipak nalazi u jetri? Izvinite molim Vas na ovolikom broju potpitanja.

    Odgovoreno: 25. 03. 2022.

Ostavite komentar