1. Pitanje broj: #193553

    Postovani, nakon sto mi je potvrdjena lajmska bolest, doktor mi je prepisao doksiciklin 30 dana. Kako nemam neke posebno izrazene simptome (osim povremenih, migrirajucih), doktor mi nista dalje nije prepisao, vec je rekao da ponovo uradim test na boreliju 3 meseca od prvog testa. Da li je to dobar put, ili bih morao nastaviti sa istom/drugom terapijom. Hvala

    Odgovoreno: 20. 01. 2022.
    • ne razumem na osnovu kojih kriterijuma je postavlena dijagnoza; rana faza Lamsk bolesti se, prema važećim vodičima dobre prakse, npr "The Sanford Guide to Antimicrobial Therapy", leči doksiciklinom 2-3 nedelje , a nije mi poznato da se lek uzima mesec dana. Nema preporuka da se ikada ponavla jednom sprovedena adekvatna terapija. Ja sam protivnik improvizacia u dijagnostici i terapiji, samo u skladu sa naučnim dokazima koji se navode u referentnim udžbenicima.

Komentari na pitanje: #193553

    • Hvala Vam na ekspeditivnom odgovoru. Dopunio bih ranije navedene podatke: radio sam i seroloski i western blot test na boreliju i u oba slucaja sam bio pozitivan (na west,blot pozitivan na Igg a negativan na Igm). Radio sam i neuro./reuma./kardio. preglede, bilo sve ok. Prepisan mi je doksiciklin 30 dana, Kad zavrsim sa terapijom receno mi je da uradim opet sero/west.blot test,. Hvala, svako dobro.

Ostavite komentar