1. Pitanje broj: #191976

    Poštovani,

    Kako izlečiti epidemijsku pleurodiniju koju je izgleda izazvao koksaki virus? Već 5 meseci osećam stezanje u grudima, nedostatak daha, nelagodnost i težinu u grudnom košu, kao da je tu neki otok koji me muči i tkivo je često bolno na dodir između ključne kosti i dojke, naročito sa leve strane, kao i sa bočne strane grudi.

    Nalaz hirurga je uredan. Kardiološki i pulmološki nalazi su sada takođe uredni (u avgustu sam imala tahikardiju i jednostranu upalu pluća, ali se to izlečilo uz odgovarajuću terapiju). Titar na koksaki virus B4 je 1:1024.

    Preporučena mi je sada samo vitaminska terapija i po potrebi brufen, ali ne deluje i sve mi je teže.

    Odgovoreno: 09. 12. 2021.
    • Vaši simptomi, uz bolnost mišića grudnog koša mogli bi da ukazuju na epidemijsku pleurodinii, ali trajanje bolesti ne. Pleurodinija spontano prolazi posle nekoliko dana, retko duže traje. Titar Coxackie virus tip B specifičnih antitela jeste visok, ali bez pozitivnih  IgM antitela u akutnoj fazi bolesti, nema serološke dijagnoze. Potrebno je ispitati da li je neki drugi miozitis u pitanju. Trebalo bi uraditi dopunske laboratorijskeanalize, kao npr krvnu sliku, markere zaoaljenja, mišićne enzime(AST, CPK,LDH)

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

Ostavite komentar