1. Pitanje broj: #191880

    Poštovani doktor, pitanje je vezano za covid + klinicku sliku. Osoba starosti 60 godina, hronicni problem sa visokim krvnim pritiskom kontrolisan terapijom. Postoji upala pluca - u nalaz pise ; u srednjim i donjim plucnim poljima prisutna slivena mrljasta zasencenja i difuzno naglasen insterticijum. Hilusne senke su normalnog polozaja, velic., morfolog.. Hemidijafragm normalnog polozaja,lucno svedene i ostro konturisane.. kf sinusi ostri i transparentni. Srcano - sudovna senka je normalne velicine, konfigurac. odgovara zivotnoj dobi. crp 116, leukociti 7.8., neutrofili 77.7.,linfociti 19.2, eritrociti 4.88., trombociti 138, pct 0.124., pdw 16.7. od simtoma -temperatura od normalne do 39 stepeni, gubitak mirisa, osip - lekar kaze reakicja na lek protiv sgrusavanja krvi. prepisana terapija je : Panrazol, Pronison, Elfonis Da li je dobro prepisana terapija i da li ovo stanje zahteva bolnicko lecenje za sada?

    Hvala unapred na odgovoru

    Ana Spasic

    Odgovoreno: 06. 12. 2021.
    • pneumonija u sklopu covid19 je teška  i zahteva hosptalizaciju, onda kada  je potreban kiseonička potpora; tada ima indikacja za antiinflamatornu terapiju, kortikosteroidima, ali se preporučuje deksametazom, a ne pronizom, dok atibiotik ne može da pomogne. Prerano davanje kortikoseroida ne može da pomogne. Dakle terapija nije dobra

Komentari na pitanje: #191880

    • Postovani. Koja bi po Vama bila onda terapija pogodna za opisanu klinicku sliku? I da li je potrebno da zbog upale pluca i jakog osipa pacijent bude pregladan na Infektivnoj klinici? U prilogu Vam saljem nalaze izgled osipa. I info da je d -dimer 0.87 Hvala unapred na odgovoru.

Ostavite komentar