1. Pitanje broj: #189592

    Postovani,

    Krajem marta sam imala ujed krpelja na gornjoj usni, nije mogla da se uradi analiza, tako mi je receno, nisu hteli da daju antibiotik preventivno. 7 nedelja kasnije su se odjednom pojavili cudni simptomi- problem sa disanjem sa bolom pozadi u nivou dijafragme. Imala sam osecaj da se borim za udah, i sve vreme plitko disanje sa bolom u ledjima u nivou pleksusa. Bila kod kardiologa i pulmologa, uz snimanje pluca, krvna slika, sve ok. Agonija sa disanjem je trajala neprekidno 10 dana, u medjuvremenu je uradjena elisa i western blot, elisa neg, wb pozitivan p41. Infektolog mi je dao dovicin, negde posle 10-og dana je krenulo poboljsanje, od 15 -og dana antibiotika prodisala normalno. Takodje od simptoma, zamucen vid na desnom oku, ocni pregled je bio uredan, savetovana kontrola za par meseci. Ponovljeni western blot 4 nedelje posle antibiotika- pozitivna igg , p41 i VIsE. Simptomi sa bolovima pozadi u ledjima i , nemogucnost dubokog udaha se vracaju, u blazoj meri nego inicijalno, prvi put je bilo strashno (infektolog koji me lecio je rekao da postoji sansa u teoriji da je to radikulitis ili tako nekako, i da je teorijski moguce da utice i na disanje). Pocinje mravinjanje po nogama, imala sam epizodu trnjenja ruke od prstiju do ramena, "bol koze", kada mi najmanji dodir odece smeta na pojedinim delovima-uglavnom podlaktice. Vid na desnom oku se ne poboljsava, sve zamucenije, vec na razdaljinu od 2 metra nadalje ne vidim ostro (inace sam imala perfektan vid). Poslednji nalaz ocnog lekara- ispadi u vidnom polju ,na tom testu, da dodjem za mesec dana da ponovim test. Infektolog ne smatra da treba da ponovim terapiju antibiotikom, ali mi na pitanje smem li da primim trecu dozu vakcine( revakcinisana sinopharmom u februaru, slabo razvila antitela, 43 godine), kaze -sta ocekujete da Vam kazem, i da ako odem, ne pominjem lecenje i simptome. Dr opste prakse kaze da sacekam i ne primam jos. Ne znam sta da cekam, jer me ne stavljaju na ponovnu terapiju. Da li mislite da je bezbedno da primim trecu dozu Pfizer vakcine, i kako znati da li su problemi sa disanjem koje sam imala i taj bol u grudnom delu ledja od lajmske , ili moze biti autoimuna reakcija izazvana istom? ( i dalje imam te bolove u manjoj meri, vec sam se navikla na njih, prosto ne prolaze). Izvinjavam se na dugackom pitanju, ali zaista sam u dilemi sada. I ocajna sto ne znam da li je borelija izlecena, ili je trebalo piti duzu terapiju.

    Hvala, Jelena

    Odgovoreno: 16. 10. 2021.
    • Prvo, nema seološkog dokaza da ste uopšte imali boreliozut.  Da bi W. blot bio označen kao pozitivan mora da ima 5-8 pozitivnh raznih antitela, jedno je nedovoljno. Svi vašisimptomi se teško mogu povezati s Lajmskom bolešću. Svakako se vakcinišite,  a primati treću ("booster") dozu vakcine razlišitu od prve dve, nema mnogo imunološke logike. Vaša imunološka memoria je nešto zapamtila i ne može se podsticati nečim drugim. Uostalom CDC ne preporučuje mešanje raznih vakcina

Komentari na pitanje: #189592

    • Jelena Babic 18. 10. 2021.

      Postovani,

      na nalazu pise pozitivna igg na boreliu.

    • Jelena Babic 17. 10. 2021.

      Postovani dr Jevtovicu,

      na ponovljenom WB nalazu su pozitivna ukupna antitela i jos dve stavke. Poslala sam slike kod originalnog pitanja. Napominjem da je ovo bio prvi ujed krpelja u zivotu. Znaci ne moze da se desi da kod lajmske bolesti budu napadnuti nervi -opticki, npr? Ili radikuloneuritis?

Ostavite komentar