1. Pitanje broj: #188492

    Poštovani,

    Imam pitanje u vezi sina 4 god. U petak je došao iz vrtića i počeo da se češe po potkolenici. Delovalo je kao ujed komarca. Uveče je supruga primetila da se formirao crveni krug oko rane. Plašimo se da nije slučajno imao krpelja kojeg je negde zakačio i odstranio. Bili smo na pregledu kod pedijatra i dao nam je da izvadimo antitela na boreliju. Crvenilo ga već prolazi. Zanima me koliko je potrebno da bi formirala antitela kako bi rezultat testiranja bio ispravan ili ako se već pojavilo crvenilo možeo odmah izvršiti testiranje?

    Odgovoreno: 20. 09. 2021.
    • potrebno je i do više nedelja  do pojave antitela (u ranoj fazi bolesti ,erythema migrans nema još antitela) posle uboda krpelja, koji se hrani krvlju više sat, ili dana, teško ga je ne primetiti na potkolenici. Malo je verovatno da je bio krpelj

Komentari na pitanje: #188492

    • Poštovani dr Đorđe, Hvala Vam na odgovoru i ja verujem da je verovatno neki drugi insekt u pitanju. Zanima me za ubuduće, da li svaka infekcija od strane krpelja u slucaju da je zarazan bude izražena kao koncentrisani krugovi ili može da prodje i bez toga. Pitam jer su oba sina u poslednjih godinu dana imali po dva puta. Svaki out je strucno lice odstranilo krpelja i bez bilo kakvog crvenila. U prilogu je slika od pre dva dana.

Ostavite komentar