1. Pitanje broj: #186546

    Postovani profesore,molim za pomoc i savet,moja cerka ima 20 god.prosle godine je imala operaciju"ciste(jel su rengenolozi 4 puta potvrdili da je u pitanju cista u skrgnom luku).Nakon operacije na MFH u Nisu ,PH nalaz je potvrdio da se rafi o limfnom cvoru a ne o cisti. Dopili smo da odradimo neke analize koje bih mogle da utvrde do cega je doslo do infekcije lim.cvora. Mantu probu,koja je bila negativna i test na tularemiju koji je bio pozitivan. Nakon toga dobija sledecu terapiju od infektologa:160mg garamicina u jednoj dozi ,deset dana i dve kutije dovicina. Posle sest meseci,navodim da je bila nesto prehladjena ,na istom mestu javlja se potpuno ista oteklina,koja posle dva tri dana postaje bolna,javljamo se infektologu i opet ista terapija. S obzirom na Vase iskustvo ,molim Vas da mi malo bolje objasnite zasto se navraca i da li svaki put treba ista terapija. Htela sam da je testiram ponovo na tularemiju ali su mi rekli da ce ona biti pozitivna jer se bakterija dugo zadrzava u organizmu. Jako sam zabrinuta,pa bih htela da cujem vase misljenje. Veliko hvala unapred. Pozdrav.

    Odgovoreno: 09. 08. 2021.
    • lečenje tularemie može biti neuspešno, ali e ipak prognoza dobra, no limfeadenitisje mnogo češće povezan sa drugim uzročnicima, banalnim, tularemija je retka.rezervoar infekcje su glodri-dali postoji epidemiološk oodatak o kontaktu s nekim glodarima, kunićima i sl

Komentari na pitanje: #186546

    • Miladinovic Maja 09. 08. 2021.

      S obzirom da je do otkrivanja uzrocnika proslo skoro godinu dana(znaci tek posle operacije)ne mogu vam nista reci o epidemiji tularemije,znam da je te godine ujeo krpelj,i da joj se s povratka sa ekskurzije u Italiji pojavila ta oteklina.Na osnovu laboratorijske analize putem krvi u laboratoriji "Bio Medical" u Beogradu otkrivena je bakterija koja izaziva tularemiju.

Ostavite komentar