1. Pitanje broj: #186201

    Poštovani/a, Pre tri meseca, dijagnostifikovan mi je herpes u rektalnoj regiji, tada sam imao izuzetno jake bolove, koji su pri defekaciji dolazili do granice izdrzljivosti. Na skali od 1 do 10 u smislu bola, slobodno mogu da kažem da je desetka. Doktor mi je dijagnostifikovao herpes, prepisao aciklovir, uzimao sam ga onako kako mi je receno i bolovi su se umanjili, ali nikada potpuno prestali. Od tada pa do danas već 2-3 meseca osećam konstantan bol, mada značajno manjeg intenziteta, imam povremeno krvarenje iz stolice kao i sluz. Naznačio bih da sam imunokompromitovan pacijent. Da li postoji mogućnost da je herpes izazivac tog bola ili je možda situacija koju sam opisao uzrokovala nastanak neke fisure ili hemoroida? Da li je neophodno, kod imunokompromitovanih pacijenata konstantno uzimati aciklovir ili samo u periodima recidiva infekcije?

    Odgovoreno: 29. 07. 2021.
    • Možda je u pitanju fisura, manje je verovatno da izlečeni herpes daje produženi bol. Ako neko ima više od nekoliko epizoda genitalnog herpesa godišnje, a tu spada i perianalni, preporučuej se aciklovir svakodnevno, 400mg na 12 h

Ostavite komentar