1. Pitanje broj: #186144

  Poštovani Prof. Dr. Đorđe Jevtoviću, visoko cenim Vašu stručnost i mišljenje, neophodni su mi Vaši saveti u vezi sledećeg:

  Imao sam rizičan kontakt, tek nakon toga sam saznao da g-đica koristi narkotike i pored toga što deluje sasvim pristojno i što je veoma obrazovana. Tačno dve nedelje kasnije dobio sam temperaturu od 37.1 - 37.6° C. Trajala je oko 10-14 dana, ne pamtim da mi se temperatura nekada toliko dugo zadržala. Kada je počela temperatura pojavio mi se i herpes na vrhu gornje usne koji je prošao posle desetak dana. Imao sam i noćno znojenje.

  Moje dete od 14 godina je par dana posle mene dobilo za nijansu višu temperaturu (37.1 - 37.8°) C i imalo je glavobolju. Temperatura i glavobolja su kod deteta takođe trajali 10-14 dana. Pojavio joj se i čmičak sa unutrašnje strane jednog gornjeg kapka. Verovatno je imala i noćno znojenje. Tada sam se zabrinuo. Uradio sam sledeće testove:
  HIV 1+2 PCR KVALITATIVNO (donja granica detekcije 20 IU/mL), 26 dana od rizičnog kontakta - rezultat negativan. HIV 1/2 antigen i antitela (HIV Combi), 50 dana od rizičnog kontakta - rezultat negativan (0,12) Još jednom, HIV 1+2 PCR KVALITATIVNO (donja granica detekcije 20 IU/mL), 54 dana od rizičnog kontakta - rezultat negativan. Testove sam radio u privatnim laboratorijama. Molim Vas da mi odgovorite na sledeća tri pitanja:

  1. Da li je moguce da sam negativan a da dete dobije minimalnu infektivnu dozu od mene?
  2. Da li treba da vodim dete da uradi test, ako treba koji test i kada?
  3. Da li ja treba da uradim još neki test (jer nije prošlo 90 dana od rizičnog kontakta) i ako treba koji test i koliko od rizičnog kontakta? Hvala Vam unapred, dalje ću postupati shodno Vašim cenjenim odgovorima.

  Odgovoreno: 27. 07. 2021.

Ostavite komentar