1. Pitanje broj: #178686

    Postovani,

    Nosila sam bebu od 6 meseci u laboratoriju da joj se izvadi krv radi kontrole krvne slike, po uputu pedijatra.

    Dok je med. tehnicarka drzala bebinu rukicu i brisala prstic alkoholom, primetila sam da na rukavicama ima dve mrlje, koje su izgledale kao kapi od krvi.

    Te fleke koje sam ja primetila su se nalazile sa gornje strane, na srednjem i domalom prstu. Dakle, nisu bile bas na onom delu koji je dodirivao bebinu ruku, ali to je ono sto sam ja videla i svakako rukavice nisu bile ciste.

    Ja sam joj ukazala na to i ona je promenila tu rukavicu i zatim nastavila proceduru, tako sto je nekim plasticnim sredstvom izvadila krv i pokupila je pipetom. Sve vreme je i dalje drzala bebinu rukicu i stiskala prstic. Napominjem da posle menjanja rukavice nije ponovo brisala bebinu rukicu alkoholom. Na kraju je prstic zavila sa malo vate i flastera.

    Takodje, pipetu je spustila na sto posto je skinula zastitnu plastiku, te je tako otvorenu sa stola uzela da pokupi krv detetu.

    Zabrinula sam se zbog navedenog, pa vas molim da mi odgovorite, da li je postojala mogucnost da se beba zarazi/inficira nekim virusom ili bakterijom prilikom ovakvog postupka vadjenja krvi?

    Odgovoreno: 21. 02. 2021.

Ostavite komentar