1. Pitanje broj: #178137

    Poštovani profesore, želim da vas pitam u vezi sa prirodnim imunitetom čoveka vezano za virus Covid 19.

    Naime kako je moguće da prirodni imunitet više ne važi, da stručnjaci tvrde da je uprkos preležanom virusu moguće ponovo obojevanje od tog istovetnog virusa?

    Kako moguće da prirodni imuni sistem čoveka ne stavra dugoročni imunitet na jednom savladan virus, a da vakcina samo delićem gena virusa stvara veoma jak imunitet?

    Zar nije logično da iako 5 virisa udje u našu krv i naše imune ćelije ga savladaju, jel moguće da onda naše imune ćelije neće dugoročno zapamtiti taj viris i prepoznati ga čim ponovo udje u naše ćelije? Zar nije dovoljno i nekoliko virisa u nama oa da izazove stvaranje prepoznavanja jednom odstranjenog virisa, već je potrebno da neko bukvalno bide na ivici umiranja da bi stvorio imutet, jer tako po svim medijima stručnjaci nekakvi tvrde da samo oni koji su umakli smrti od kovida jedino oni imaju dugoročni imunitet...

    Zašto je sada toliko neophodno negirati prirodno stečeni imunitet, znači li to da osobe koje su preležale male bogonje treba sada opet da se vakcinišu protov istih? Ili osoba koja je obolela od hepatitisa B, i izbacila ga, da sada treba ponovo da primi vakcinu za hepatitis B?

    Shvatamo da primanje vakcine i pored orirodnog imuniteta, neće ništa naškoditi, već će biti eventualno bolje, ali poenta je zašto je neophodno toliko narod ubedjivati da prorodni imunitet više ništa ne važi, i da jedino mogu da nas štite ove vakcine koje su ood ogromnim znakom pitanja? Molim vas za odgovor i hvala vam unapred.

    Ja i moji roditelji smo preležali Covid 19 , zarazili smo se 1 decembra, potvrdjeno PCR testom, nismo imali upalu pluća, ali smo imali bolove u telu, opštu slabost i 3-4 dana temperaturu 37,5,
    Pa me zanima da li sada treba da primimo vakcinu i kada, zar je moguće da naš imuni sistem neće prepoznati isti virus ako dodjemo u kontakt sa njim?

    Odgovoreno: 12. 02. 2021.
    • ponovno oboljevanje od covid19, reinfekcija, je moguća novom varuijantom virusa, koji se  izmenio u svojim imunodominantnim epitopima i prirodno stečena antitela nisu efikasna. Bilo bi dobro da se vakcinišete

Ostavite komentar