1. Pitanje broj: #176759

    Poštovani, Da li biste savetovali primanje vakcine protiv Covida 19 , pacijentu sa sledećom dijagnozom: Nodus thyreoideae autonomus atoxicus E04.1 Thyreoiditis autoimmunis E06.3 Pre postavljanja navedene dijagnoze , na VMA urađena punkcija nodusa i dobijen nalaz suspektne lezije B IV. Napominjem da sam stara 48 godina,imam česte migrene i pušač.Ciklus neredovan sa velikim pauzama. Ukoliko savetujete primanje vakcine ,koju vakcinu bi po Vašem mišljenju trebalo da primim rusku ,kinesku ili Fajzerovu i zbog čega?

    Srdačan pozdrav

    Odgovoreno: 11. 01. 2021.
    • Savetujem vam vakcinisanje. O kinskoj je malo objavljno u stručnim časopisima i ne znam o njoj ništa, a ruska i oksfordska su iste, na bazi adenovirusa kome je ugrađen gen za spike protein virusa, na koji će se anigen stvarati zaštitna antitela( više desetina hiljada ljudi je primilo vakcinu i rezultti su objavljeni. Slično je s Pfizer mRNK vakcinom-objavljena su israživanja i rezultati. Ona sadrži mRNK virusa, koji kodira spike(spajk) protein, koga će proizvoditi naše imunološke ćelije, tzv. antigen prezentujuće ćelije, i potom se stvaraju antitela. Dakle  možete bilo koju, dobre su obe.

Ostavite komentar