1. Pitanje broj: #166820

    Pitanje za profesora dr. infektologa Đorđa Jevtovića Zanima me Vaše mišljenje o delotvornosti herbalne medicine, dodataka ishrane (poput Omega 3) i dijeta, a u vezi sa Toxoplasma Gondii. Obrazloženje: Ćerka (20godina) mi je zaražena tim parazitom (IgG=244,0; IgM=0,30). Od izrazitih tegoba je u dugom vremenu imala migrenu. Sa obzirom na prisustvo takve infekcije i potresnu porodičnu (i bliske rodbine) prošlost i sadašnjost, sumnjam da se radi o nasleđenoj infekciji. Pročitao sam nešto o tome, upoznat sam da taj parazit napada sva meka tkiva u organizmu, da ima izuzetnu moć preživljavanja, a da se postojećim lekovima napada samo u slučajevima bolesti očiju, trudnoće, transplatacije organa i HIV-a. Nisam mogao da sedim skrštenih ruku i čekam da zatrudni ili oslepi i šta sve tu još može da se desi, pa sam na pubmed-u pogledao šta još rade ljudi u svetu. Radove koje su mi upali u oko sam pokušao da priložim uz poruku, ali iz nepoznatih tehničkih razloga nisam uspeo. Za slučaj da i sada ne uspem, navodim naslove radova sa pubmed-a:

    • The efficacy of herbal medicines against Toxoplasma gondii during the last 3 decades: a systematic review ; grupa autora iz Irana (2016. godine);
    • Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids Prevent Toxoplasma gondii Infection by Inducing Autophagy via AMPK Activation ; grupa autora iz Koreje (2019. godine)

    Odgovoreno: 25. 02. 2020.

Ostavite komentar