1. Pitanje broj: #16187

    U pitanju je devojčica 7 godina kojoj je pre tri meseca ustanovljen citomegalovirus (slično mononukleozi). Tada su joj bile jako visoke transaminaze (ALT 396, AST 218) koje su nakon mesec dana pale na ALT 49, AST 41. Nakon mesec i po dana radili smo ponovo biohemijske analize i one su se za nijansu uvećale - ALT 53, a AST 45. Da napomenem da je jetra bila uvećana samo u prvom mesecu bolesti, nakon čega je na ultra zvuku konstatovano da je normalnih dimenzija i pre mesec dana kada smo radili ultra zvuk bila je samo slezina lako uvećana (10.3 x 5.4). Pošto je prošlo skoro tri puna meseca od početka bolesti zabrinuti smo što su transaminaze i dalje povećane, čak i za nijansu više od prošlog puta.
    Da li to ima veze sa hranom koju dete jede ili sa samim tokom bolesti? Da li je normalno da jetreni enzimi i posle tri meseca budu uvećani zbog citomegalovirusa ili se možda radi o nečem drugom? Ako to ipak ima veze sa samim tokom bolesti kada se može očekivati da te vrednosti budu u granicama normale ? Još samo da naglasim da je krvna slika dobra, osim što su leukociti sada malo niži 4.6, a leukocitna formula i eritrociti su uredu. Ukupni bilirubin je takodje u redu. Šta nam Vi savetujete i kakve su Vaše prognoze za dalje?
    Unapred Vam se puno zahvaljujem!

    Odgovoreno: 01. 12. 2008.
    • hrana nema mnogo značaja za povećanje vrednosti AST i aLt u serumu. Može biti neki drugi hepatitis, npr. hepatitis B, ili C. Ipak postoji trend opadanaj, a CMV hepatitis svakako spontano prolazi bez posledica po jetru

Ostavite komentar