1. Pitanje broj: #161330

    Postovani,trebalo bi mi nekoliko informacija jer gde god sam se obratila nisam dobila nikakve odgovore. Trudna sam 10 nedelja i pre tacno 8 dana sam bila u kobtaktu sa detetom obolelom od Varicela. Medjutim tad kad sam bila kod tog deteta dete jos nije imalo simptome da ce se uopste razboleti i dobiti boginje. Ospe su mu izbile 02.03.2019. Sad mene zanima koliko je to opasno po moj plod i mene jer ja nikada nisam imala nikakve boginje u detinjstvu? Inace imam 24 godine. Takodje me zanima dal je dete bilo zarazno po druge ljude tada kada sam bila tamo? A to je bilo pre 8 dana s tim da su ospe izasle 2. Marta? I sta bih mogla da preduzmem? Hvala

    Odgovoreno: 09. 03. 2019.
    • nije mnogo verovatno da nemate protktivna VZV antitela, iako se ne sećaate da ste boginje imali. No,  u 10. nedelji gestacionog razvoja je opasno da s plod inficira tim virusom, oSoba koa je inficirana je kotagiozna nekoliko dana pre izbijanja ospe, Ipak, igleda da ste bili u kontaktu s detetom kada ono još uvek nije širilo virus. Sve žene bi trebalo pre trudnoće da provere antitela na viruse koji ugrožavaju plod, kao i na toksoplazmozu. 

Komentari na pitanje: #161330

    • Ivana Popov 09. 03. 2019.

      Puno Vam hvala na odgovoru. U medjuvremenu sam ja uradila antitela igg i igm na varičele za koje još uvek čekam rezultate.

      Iskreno se nadam da neću biti zaražena jer to u ovom trenutku stvarno nije potrebno, plasim se za plod ukoliko bi došlo do zaraze. Još jednom Vam puno zahvaljujem. Srdacan pozdrav!

Ostavite komentar