1. Pitanje broj: #158799

    Pre 5 godina sam dobio hep b, a posle 3-4meseca i c. Sada imam hronicni hepatitis b i hepatitis c. Bio dam na terapiji zeffix, 2 i po god i sam sam prestao, jer po svim merilima sam postao rezistentan. Medjutim kada sam izbadio krv da vidimo broj kopija za b, imao sam 0, 1 vise od gornje granice za vakconu. Da li postoji u srbiji sigurna terapija koja bi izbacila oba virusa iz mene? Bojim se peglovanogintergerona, cuo sam mnogo losih iskustava. Doktor je pomenuo obivan integeron, za b, ali samo ha je pomenuo. Ima li neka dobra terapija za b? Hvala

    Odgovoreno: 18. 01. 2019.
    • hronični B hepatitis se , kod osoba kod kojih je virus razvio rezistenciju na lamivudin(Zefix), leči tenofovirom( TDF. modernije s TAF) ili entekavirom, do postizanja, prvo nedetktibilne HBV DNK, a potom do serokonverzije( gubitak HBsAg i pojava HBsAt)-ovo lečenje može da traje godinama, dokl god deluje-drži viremiju pod kntrolom, ne prekida se još više meseci po postizanju serokonverzije- nema izlečenja. Postoje efikasni lekovi za lečenje HCV, u obliku tableta, u Srbiji ih još uvek, uglavnom, nema, ali se nekako mogu dobaviti indijski, koji nisu preskupi (tzv "generika")-lečenje uglavnom traje 12 nedelja, a kompikovanije je kod onih koji imaju cirozu jetre-kao što je i logično, uspešnost je veća u ranijim stadijumima, pre nastanka ciroze jetre. 

Komentari na pitanje: #158799

    • Godine 1971. sam dobila B hepatitis, sa cirozom jetre. Bila sam jako bolesna. Godinama se lečim, ali sam do sada samo jedan antivirusni lek dobila, Zeffix pre 5 godina. Navodno sada sam postala rezistentna. Tenefovir mi je prepisan, pa sam posle 15 tableta takve bolove dobila u mišićima i kostima da sam se jedva kretala. Usput sam imala prelom T7 pršljana, sada nosim mider, ali mi je konkretna dijagnoza još uvek osteopenija. Zbog preloma pršljana mi je savetovano da uzimam lek Prolia. Kako sam isčitala uputstva za upoterebu, jedan gradi kosti, a drugi je troši. Oba leka su jaka, ne bih mogla sama da odlučim da li su mi ti lekovi potrebni. Doktorka infektolog me uputila endokrinologu da mi preporuči da li da bude TDF ili da se promeni u TAF.

    • Hepatitis B. 4 godine sam na terapiji zeffixom, do sada transaminaze u normali. Radjen je PCR DNK avgusta meseca i negativan je, zatim Markerski status i pise da su antitela na hbsag 3,10 mlU/ml. Juce sam bila kod svog infektologa u Nisu i prekinuo mi je terapiju. Kaze da je stvorena serokonverzija i da se virus uooste ne detektuje u jestri, i trazi da se aprila opet uradi PCR DNK i transaminaze. E sad, mene zanima, zar nije logicno da se nastavi terapija dok se ne ocisti skroz? Da li ce po ponovnom pcr testu biti i negativan hbsag? Hvala.

Ostavite komentar