1. Pitanje broj: #133994

    Poštovani, kao prvo ukratko ću objasniti o čemu se radi i potreban mi je sasvim jednostavan i konkretan odgovor. Naime moj muž radi kao medicinski tehničar u hitnoj službi. U noći izmedju 11. I 12. 01. Su imali slučaj deteta sa menigokoknom sepsom. Moj muž je bio u pratnji do bolnice i nosi nesrećno dete koje je na žalost preminulo već po dolasku u bolnicu. On pri tom nije imao nikakvu zaštiu, rukavice, masku. Istog jutra su svi koji su radili u smeni pozvani da preventivno prime longacef, ne znam tačno koju dozu, jedan dan. Ono što mene konkretno interesuje je sledeće: mi imamo dvoje dece ćerku 10 god. I sina 20 meseci, da li postoji opasnost za našu decu od infekcije. Odnosno da li je moj muž kliconoša bez obzira na profilaksu ili ne. Rečeno im je da se ponašaju kao zdrave osobe. Međutim ono što mene interesuje je kontakt sa decom. U konsultaciji sa pedijatricom je dobio odgovor da se ponaša kao da ima gripu, odnosno da malo više povedemo računa o direktnom kontaktu. Meni taj odgovor nije dovoljno dobar jer mi sada uopšte nije jasno da li on može da prenese infekciju na decu ili ne. A ako može koliko vremena treba da prođe da bi mogao kontaktirati. Zabrinuta sam s obzirom da je sin imao tri meseca uzastopno bronhitis sa strašnim opstrukcijama, i inače je osetljiviji. Znači ono što mene interesuje je da li moj muž može preneti infekciju na decu ili ne. Ako može kako se trebamo ponašati i koliko dugo tačno. Molim vas za brz odgovor i naročito vas molim za diskreciju i da ove informacije koje sam navela ostanu zaštićene. S poštovanjem!

    Odgovoreno: 25. 01. 2019.
    • nema razloga za neko posebno ponašanje, nij zgorg provriti bris ždrela i isključiti kliconoštvo, a ta priča s Lngacefom je neka improvizacija, takve preporuke ne postoje

      evo  j preporuka: 

      Prevention

      Antibiotic prophylaxis

      Close contacts of people with meningococcal disease are at increased risk of acquiring disease and should receive a prophylactic antibiotic. Options include

      • Rifampin 600 mg (for children > 1 mo, 10 mg/kg; for children < 1 mo, 5 mg/kg) po q 12 h for 4 doses

      • Ceftriaxone 250 mg (for children < 15 yr, 125 mg) IM for 1 dose

      • In adults, a fluoroquinolone (ciprofloxacin or levofloxacin 500 mg or ofloxacin 400 mg) po for 1 dose

      Azithromycin is not routinely recommended, but a recent study showed that a single 500-mg dose was equivalent to rifampin for chemoprophylaxis and so could be an alternative for patients with contraindications to recommended drugs.

      Ciprofloxacin-resistant meningococcal disease is rare but has been reported in several countries (Greece, England, Wales, Australia, Spain, Argentina, France, India) and in 2 US states (North Dakota, Minnesota). When choosing an antibiotic for postexposure prophylaxis, clinicians should consider reports of local ciprofloxacin-resistant meningococci.

Ostavite komentar