1. Pouzdanost PCR testa kod dijagnoze tuberkuloze

  Pitanje broj: #147330

  Imam bebu od 11 meseci, bili smo u kontaktu sa osobom koja ima tuberkulozu pluća, jako sam zabrinuta. Da li to znači da smo se sigurno inficirali ili ne? Da li je PCR test pouzdan za otkrivanje postojanja klica u organizmu i same bolesti?

  Odgovoreno: 25. 06. 2016.
  • Poštovana,
   Svaka beba u Srbiji se vakciniše na rođenju protiv tuberkuloze, a dalje revakciniše prema kalendaru imunizacije. Ako je beba uredno vakcinisana, izuzetno su male šanse da oboli od tuberkuloze. PCR je veoma pouzdana i osetljiva metoda, koja otkriva sa gotovo 100% preciznošću ono što joj je poslato.
   Pozdrav

Komentari na pitanje: #147330

  • Poštovani, od 2009. god. imam aneurizme u srcu. Ovog oktobra sam bila verbalno napadnta od poslodavca koji poznaje moje stanje bolesti. Nakon napada skočio mi je krvni pritisak i počela je naglo da mi trne jedna strana lica. Dok sam stigla do hitne, utrnula mi je i ruka a zatim i noga, kad sam ušla u hitnu počela sam da se gušim. Borba za vazdih je trajala 20 minuta. Lekar mi je dao dve injekcije, bromazepam i bedoksin. Da li je to bio pred moždani ili predinfarktno stanje. Sad čekam ultrazvuk srca. Da li visok skok krvnog pritiska može da utiče da se aneurizme uivećaju ili puknu. Hvala.

Ostavite komentar