1. Pitanje broj: #174772

    Poštovani, Pre 14 dana konstatovana (CDS) mi je tromboza potkolenica desne noge (otekao lst, tvrdoća, bol pri hodu). Od tada primam Fraxiparin o.9 ml na 12 sati i Farin tablete (1+3/4). Posle tri dana od početka terapije sve navedene indikacije su se povukle a terapija i dalje traje jer INR, u nekoliko vađenja, ima vrednosti 1.4-1.6. Da li treba nastaviti sa navedenom terapijom (već preko 50 injekcija, zujanje u ušima itd) ili imate neki drugi predlog? Unapred se zahvaljujem na Vašem odgovoru. Prof.Dr. Miroslav Marčeta (75 godina)

    Odgovoreno: 21. 01. 2021.
    • Na osnovu ove terapije mogu da kažem da je to bila tromboza dubokih vena, noge, znači to mora da se leči ovim lekovima koji su prepisani u nekom dužem periodu, nije dovoljno 3, 4 dana niti 7 dana. Ako govorimo o dubokovenskoj trombozi, terapija bi trebalo da traje minimum 6 meseci, ponekad se ta terapija uzima i doživotno jer nerv nije baš lako pogoditi i lako izdozirati tako da razumem da postoje problemi u doziranju Farina i da postoje problemi u postizanju ciljnih vrednosti nerava, to da nerv teba da bude od 2 do 3. Zujanje u ušima verovatno nije posledica terapija koje uzimate, ali u svakom slučaju terapija bi trebalo da se nastavi jer to terapija nije prvo naivna i ne uzima se i ne prepisuje se za naivna oboljenja.

Komentari na pitanje: #174772

    • Miroslav Marčeta 21. 01. 2021.

      Doktore, zahvaljujem se na iscrpnom odgovoru. Naravno da ću nastaviti terapiju farinom. Jedino što vrlo teško održavam INR (na osnovu analize) u granicama 2-3. 

Ostavite komentar